От Българската стопанска камара се обръщат към депутатите от 46-то НС и председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански с искане за мерки по закон и за ограничени бизнеси.

Според тях в предстоящите месеци предмет на обсъждане ще бъдат нови мерки - ограничаващи или преустановяващи дейността на редица компании. И съществува риск в следващите месеци да няма действащ парламент, който да приема необходимите актове, позволяващи съответната компенсация.

БСК иска спешна актуализация на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците, които са акт на териториалните дирекции на здравните инспекции.

МЗ налага нови мерки от 7 септември, засягат заведения, фитнеси, пазари

МЗ налага нови мерки от 7 септември, засягат заведения, фитнеси, пазари

Няма да се поколебаем да се приложат най-строгите възможни мерки

Те имат предложение за изменение и допълнение, което молят да бъде официално внесено и обсъдено в Народното събрание. Според тях по този начин ще се даде възможност дори и във времена на политическа несигурност, нормативната рамка да бъде достатъчно гъвкава, за да се осигури активизиране на компенсационни механизми.

От БСК обръщат внимание върху необходимостта от актуализиране на държавния бюджет, за да се осигурят и средства в подкрепа на заетостта до края на 2021 г.

Те предлагат навсякъде след думата "преустановили" да се и добавят думите "или ограничили" - това означава помощ и за тези, които работят с намален капацитет.