ОДС очаква реакция от десните сили в парламента по повод отхвърлянето на кандидатурата на Георги Константинов за член на комисията по досиетата.
Това заяви в Тази сутрин по бТВ лидерът на СДС Петър Стоянов.

Припомняме, парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли кандидатурата на Константинов с мотивите, че не отговаря на условията да не е съден за престъпления от общ характер, макар и реабилитиран впоследствие, да се е занимавал с терористична, шпионска или друга подривна дейност.
За Константинов се знае, че е участвал в подготовката на взривяването на паметника на Сталин, което се квалифицира като терористичен акт.

Въпреки че десните не успяха да се обединят за президентските избори и за местното управление, около тази кауза те трябва да се обединят, подчерта Петър Стоянов и заяви, че ако това не обедини българската десница, няма какво да я обедини.

Той бе категоричен, че Георги Константинов ще обжалва това решение пред Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Въпросът според Петър Стоянов е принципен и морален.
Константинов е осъден в условията на една социалистическа, тоталитарна държава.

Стоянов подчерта, че сините не желаят да имат човек в комисията за досиетата, който да е параван за липсата на работа в нея, а човек, който да отваря досиета.

Случая с Георги Константинов коментира и генерал Атанас Атанасов, депутат от ДСБ и председател на софийската организация на партията.
Според него това е груба комунистическа провокация, предприета с две цели - да се отложи съставянето на комисията за досиетата, така че да не се проверят кандидатите за евродепутати и да няма представител на опозицията в тази комисия.

ДСБ настоява всички парламентарно представени политически сили да участват в комисията, подчерта Атанасов.
Партията настоява също казусът с Георги Константинов да бъде внесен в пленарна зала, където да се проведе политически дебат.