Гласуваното повишаване на данъка на старите автомобили цели не да събира повече пари в общините, а всъщност се цели въвеждане на екологичен компонент, който ще влияе върху размера на данъка, за това дали един автомобил замърсява повече или по-малко околната среда, коментира Менда Стоянова на фестивала "Дефиле на младото вино" в Пловдив, съобщава 24 часа.

10% увеличение на заплатите е заложено в бюджета на държавата, с 20% ще се повишат и заплатите на учителите, бюджетът определя и минималния осигурителен доход и там има увеличение, а всичко това е политика по доходите, които ще повлияят и върху частния сектор, който плаща основната част от заплатите в България, обясни тя.

Менда Стоянова: Държавата няма да стимулира богатите общини
Обновена

Менда Стоянова: Държавата няма да стимулира богатите общини

Има пари за модернизация на армията

Менда Стоянова добави, че колите със сертификат "Евро 4" или тези произведени след 2005 година ще имат с приблизително 20 процента намаление на данъка. Увеличението е само за много старите коли, които нямат екологична категория и които повече замърсяват околната среда, като данъкът им ще се увеличи дори двойно.

Смисълът на този закон не е да се съберат повече пари, а да се направи първата крачка, хората да мислят по-екологично, когато си купуват и избират автомобил, допълни тя.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси не е привърженик на въвеждането на диференцирано подоходно облагане, защото то няма да реши социалното неравенство.

Депутатите преодоляха ветото на президента върху по-високите данъци на колите

Депутатите преодоляха ветото на президента върху по-високите данъци на колите

Този данък е все едно да накажеш едно дете с марципан, че няма два шоколада, смята Зарков