Европейската комисия за пореден път дава знак, че у нас е налице високо рискова управленска и административна среда.

Това заяви от трибуната на НС председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Драгомир Стойнев.

Повод за декларацията му стана искането преди време на червените парламентът да участват в планирането и контрола на управлението на средствата, които страните-членки ще получат в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост.

"Начинът, по който реагира ЕК на инициатива на БСП за санкция на Парламента има ясен политически подтекст - съмнение, че този състав на правителството ще програмира, управлява и гарантира ефективност и прозрачност при изразходването на милиарди евро публичен ресурс", посочи Стойнев.

Според него рискуваме милиардите в подкрепа на икономиката и хората да изтекат, без да породят обществено-икономическа стабилност и устойчивост.

Дончев обеща 2.4% от БВП за справяне с пандемията и за подкрепа

Дончев обеща 2.4% от БВП за справяне с пандемията и за подкрепа

В плана за възстановяване той вижда уникална възможност за реформи и модернизация

В официалната позиция на заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович се дава подкрепа за дебат в парламента, тъй като националните парламенти са ключови партньори в изготвянето на плана за възстановяване на ЕС.

Драгомир Стойнев припомни, че чрез Механизма за възстановяване и устойчивост ЕС ще инвестира 672,5 милиарда евро заеми и безвъзмездни средства под формата на приоритетно финансиране, за да помогне на Европа да излезе по-силна и устойчива от настоящата икономическа криза, предизвикана от пандемията COVID-19. Финансовата рамка за България е 6,2 млрд. евро, безвъзмездни средства и 4,5 млрд. евро заеми.

"С апломб, като кино-премиера, но без всякакъв дебат, вицепремиерът Томислав Дончев представи проект на Национален план за възстановяване и устойчивост. Реалното му съдържание е един административна компилация, създадена от ресорни министерства като насочващите политики на ЕС са използвани по-скоро формално", категоричен бе социалистът.

Драгомир Стойнев иска Планът за възстановяване и устойчивост да мине през парламента

Драгомир Стойнев иска Планът за възстановяване и устойчивост да мине през парламента

Смятам, че това е национално отговорен подход

"Начинът, по който реагира ЕК на инициатива на БСП за санкция на Парламента има ясен политически подтекст - съмнение, че този състав на правителството ще програмира, управлява и гарантира ефективност и прозрачност при изразходването на милиарди евро публичен ресурс", допълни червеният депутат.

"За съжаление Комисията за пореден път дава знак, че у нас е налице високо рискова управленска и административна среда. Аз бих добавил и абсолютна липса на икономическа политика и стратегическо планиране. Рискуваме милиардите в подкрепа на икономиката и хората да изтекат без да породят обществено-икономическа стабилност и устойчивост. Както и много други милиарди преди тях", опасява се Драгомир Стойнев.

Борисов се хвали с екшън плана за справяне с кризата от COVID-19

Борисов се хвали с екшън плана за справяне с кризата от COVID-19

Планът стъпвал на 4 основни цели

"А високо рискова управленска и административна среда означава корупция във високите управленски нива, регистрирана най-вече при разпределяне на европейските публични ресурси. Означава и пълен отказ от същностни, съдържателни и структурни реформи в системите на образованието и здравеопазването и не само в тях и заменянето им със "саниращи", " строително-монтажни" и "технически" подобрения", поясни още депутатът от БСП. " Но най-вече означава 10-годишна доминация на една управленска философия, изградена около получаване и разпределяне на готов публичен ресурс, чрез който не се подкрепя ефективна икономика и конкурентна бизнес среда, а един ограничен кръг от политико-корпоративни зависимости", смята още социалистът.

Затова БСП настоява Проектът на Национален план за възстановяване и устойчивост да мине през обсъждане и допълнение в ресорните комисии, а след това да бъде гледан и в Пленарна зала.