Размяната на реплики между БСП и ГЕРБ по второ четене на Закона за Сметната палата  надхвърли добрия тон и завърши с размяна на вулгаризми.

Пламенните възражения на социалистката Мая Манолова по закона разгневиха младия гербер Герги Андов. От парламентарната трибуна той се обърна към Манолова с въпроса "Толкова ли не намерихте един член да ви завоволи, че да спрете да говорите?".

Репликата развесели съпартийците му и ядоса БСП.

Никой няма право да принизява парламентаризма по такъв начин, изтъкна Антон Кутев. Ангел Найденов бе недоволен, че зам-председателят на НС Анастас Анастасов не е направил забележка на Андов. Това е скандално, изтъкна червеният депутат.

След като законът бе гласуван на второ четене Георги Андов отиде до стаята на червените да се изивни на Мая Манолова. Тя си беше тръгнала затова той й се извинил по телефона. Манолова приела, по думите му, извиненията му.

Пред журналистите Андов обясни, че колегите му го разбрали погрешно заради "лошото подсъзнание".

Лошо се изразих и лошо го изтълкуваха, оправда се Георги Андов.

Мнозинството ме разбра погрешно, изтъкна той. Не бях разбран правилно, допълни депутатът от ГЕРБ. Категорично според него един депутат не трябва да се държи така.

Трети ден депутатите дебатират закона на второ четене.

Спор между управляващи и опозиция стана текстът, според който месец след влизане в сила на закона, НС назначава шефа на Сметната палата и неговите заместници.

От БСП скочиха срещу смяна на състава на палатата сега. В този текст социалистите видяха политическа чистка. Вие сте утрешните бивши управляващи, каза Петър Димитров от БСП. Той се обърна към колегите си от ГЕРБ, заявявайки, че целта на промените е да се смени състава на Сметната палата.

Ще си направите политически конкурс, заяви ексикономическият министър от кабинета на тройната коалиция. Не торпилирайте устойчивостта на кадрите, призова той и припомни, че кадрите в одитния орган ги е наследил и кабинетът "Станишев" наследил.

С тези политически метли вие унищожавате държавната администрация, категоричен бе червеният депутат. Всичко ще ви се върне и то ще ви се върне с жесток революционна страст, посочи Петър Димитров.

Според Павел Шопов досега проверките от палата са се правели целево. Той се обяви за пълна смяна, на по думите му "деспотската система".

Михаил Миков пък даде за пример НС и обясни, че дълги години сградата е била "боядисана в червено". Това обаче според него не означава, че тя трябва да бъде променяна по някакъв начин само заради миналото й