Осем години управление на ГЕРБ сме най-бедни в ЕС. С тази критика депутатът от БСП Георги Гьоков атакува управляващите, "хвърляйки им в лицето" цифри за бедността от националната статистика.

1 639 000 са бедните у нас, или 23% от населението. 40% деца са в риск от бедност, а бедните деца са 32%. 27% от децата не могат да си позволят плод или зеленчук през деня. 56% от домакинствата не могат да си помислят за едноседмична почивка, по думите му. Делът на работещите бедни е 11,6%, продължи със статистиката червеният депутат.

Спасението на давещите се е проблем на самите давещи се, смятат червените за стратегията на управляващите за бедните. Около 3500-3600 лева скача заплатата за съветниците на Бойко Борисов, припомни Гьоков, като поясни, че премиерът увеличи доходите на съветниците си и началниците на кабинети.

Пари раздавате с лека ръка, защото не ги давате от джоба си, критикува още Георги Гьоков. Според него, високите позиции са им дадени не по заслуги, а защото са целували ръка. Да не би суджукът да не стига за всички, пита Гьоков и предположи, че премиерът е повишил заплатите на доверените си за потушаване на евентуален бунт.

Справедливостта по Борисовски, по думите на Гьоков, е увеличение за едни с 2000 лева, а за пенсионерите - с 3 лева. Социалистът настоя за справедливост за всички, а не по гербаджийски.

ГЕРБ реагираха на декларацията на червените.

"Увеличаваме заплатите, а вие се оплаквате", подчерта Станислав Иванов от ГЕРБ. Той е изненадан от реакцията на левицата срещу увеличаването на доходите.

"Недейте да казвате на черното бяло", призова герберът. Той се обяви срещу противопоставянето в зала. "2,5 милиарда лева повече приходи има в хазната в момента. Не омаскарявайте българското правителство", настоя Станислав Иванов и допълни, че следващата година щяло да има повече пари за всички сектори, както и за доходите.