До 1000 военни могат да бъдат изпратени за охраната на границата при евентуална вълна от нелегални мигранти. Това обяви в студиото на "Събуди се" по "Нова телевизия" военният министър Николай Ненчев. Според него натискът по границите ще се засили, ако конфликтът в Сирия не бъде спрян. 

Без сухопътна акция в Сирия няма да се размине. На този етап от нас не е искано да участваме в нещо подобно. Теоретично е възможно страната ни да участва в сухопътна операция в Сирия, но нямаме такъв казус. Ако такъв казус се появи, ще разговаряме тогава”, уточни военният министър. 

 „Следим с особено безпокойство това, което се случва след свалянето на руския самолет, вярваме в здравия разум. Вярваме, че ще се намери мирно и политическо решение. Вярваме, че създалото се напрежение трябва да спадне и да се намери решение, което да удовлетворява и двете страни”, каза още Ненчев.

 Той съобщи, че през последните дни не е имало нарушаване на българското въздушно пространство от чужди летателни средства. „Към този момент няма непосредствена заплаха за националната сигурност”, подчерта той.