Управляващите и опозицията се скараха сутрешно за комисията за качеството на строителството на магистралите. Мнозинството отхвърли идеята за комисия за магистралите. За бяха само 93.

Идеята е на левицата за създаване на временна комисия, която да установи пропуските и нарушенията в дейността на Агенция "Пътна инфраструктура" и бившата Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" при провеждането и изпълнението на процедури по изграждането на магистрали и пътища.

Служебният кабинет заседава за последно

Служебният кабинет заседава за последно

Парламентът обсъжда предложение на левицата за временна комисия, за пропуските на АПИ

Александър Ненков от ГЕРБ заподозря, че целта е да се атакува най-силната страна на управлението на Бойко Борисов.

"Колегите от БСП искат да направят от ефекта дефект", заподозря и колегата му Данаил Кирилов. Това далеч не е най-значимия казус, смята той. Освен това такава комисия щяла да изземе функциите на прокуратурата.

"Няма нищо по-естествено колегите от ГЕРБ да подкрепят Комисията за магистралите", настоя червеният Жельо Бойчев. Той настоя законодателят да проучи съмненията около строителството на аутобаните заради скандалите от последните дни.

За всички съмнения, които има, българският парламент е мястото, където те могат да получат своя отговор и да бъдат разсеяни, категоричен бе Бойчев.

"По магистралите се слага пепел", включи се и Кирил Добрев. "Кой не е карал по магистралите и не му е отскачала главата, кой не е хващал морска болест?", попита социалистът.

"Нищо няма да остане скрито-покрито", ядоса се и Теменужка Петкова. Според Таско Ерменков, прозрачно трябва да се харчат милиардите за магистрали.

"За десет години управление на ГЕРБ, България се превърна в една модерна държава", включи се отново Александър Ненков.

"Има участъци от магистралите, където леко се чувства дискомфорт, но това са участъците, строени от кабинета "Станишев"", заяде се и Цветан Цветанов. Според него в поведението на левицата се виждал опит да бъдат забелязани, за да изтрият срама от загубата на вота. Управлението на ГЕРБ е изградило 300 км. пътища, каза той и подчерта, че по време на управлението на ГЕРБ има намаляване на катастрофите и инцидентите по пътищата.

Цветанов попита БСП дали са забравили Цанков камък, където инфраструктурата е коствала милиард лева на данъколатците. Обясни, че когато левицата е във властта ни спират еврофондовете. Никой не иска БСП да е на власт, смята заместник-председателят на ГЕРБ.

ГЕРБ успя да възстанови еврофондовете, които бяха спрени в правителството на Станишев заради корупция и съмнения за корупция, поясни Цветан Цветанов. Пет пъти сте управлявали и пет пъти сте водили страната към фалит, изтъкна той.

Лидерът на червените пък Корнелия Нинова го заяде за осъдителните присъди на страната ни заради негови изказвания. За качествата на столетницата пък Нинова припомни желанието на Бойко Борисов да задържи Деница Златева в управлението.

Пламенната реч на Цветанов, изказана с висок патос пък смути социалиста Славчо Велков, който коментира, че тонът на гербера можел да изплаши някоя бабичка в Северозапада, която ползва "услугите на мултиплекса".