Сериозно безпокойство от високата степен на напрежение между Израел и Палестина, ракетните атаки от Газа, нападенията срещу цивилно население, довели до многобройни жертви, както и от между-общностните сблъсъци на територията на Израел изрази министърът на външните работи Светлан Стоев.

"Продължаващият ракетен обстрел от "Хамас" и други терористични организации по Израел, който тероризира и двете страни, е недопустим и ние го осъждаме", подчерта Стоев.

Нетаняху: Израел ще продължи да действа срещу радикали в ивицата Газа

Нетаняху: Израел ще продължи да действа срещу радикали в ивицата Газа

ООН: Преговорите са единственият изход, ескалацията означава неконтролируема криза в целия регион

Днес той говори на извънредно видеоконферентно заседание на министрите на външните работи от Европейския съюз - Съвет "Външни работи". Това бе и първото участие на министър Стоев в СВнР след назначаването му на поста на 12 май 2021 г.

"Насилието може да доведе до бъдеща радикализация особено сред младите хора в региона и до влошаване на ситуацията за години напред", заяви българският външен министър. Той подчерта, че загубата на невинни човешки животи и нарастващият брой на ранени от двете страни, особено деца, е неприемливо.

Незабавен приоритет трябва да бъде спиране на враждебните действия, предоставяне на незабавен хуманитарен достъп и преговори за възможно примирие, каза още той.

Министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС се обединиха около необходимостта от мобилизиране на целия дипломатически ресурс за намаляване на напрежението и прекратяване на огъня с последващо предоставяне на хуманитарна помощ.

Припомняме, че според последните данни, последната вълна на насилие от иизраелско-палестинския конфликт регистрира вече 213 убити палестинци, 10 загинали в Израел и разсели 52 000 души.

Конфликтът продължава 9 дни. 

ООН дълбоко обезпокоена от сблъсъците и жертвите в Израел

ООН дълбоко обезпокоена от сблъсъците и жертвите в Израел

Сред загиналите и ранените има и много деца

Близо 450 сгради в Ивицата Газа са унищожени или силно повредени, включително шест болници и девет здравни центъра за първична помощ, съобщи хуманитарната агенция на ООН.

Израелски ръководители настояха, че засега ще продължат с офанзивата да унищожат способностите на въоръжените палестински фракции "Хамас" и "Ислямски джихад" на фона на призивите на САЩ и други световни сили за прекратяване на конфликта.

Израел уточни, че срещу него са изстреляни над 3 450 ракети от Газа, някои от които са паднали преди да достигнат територията му, а други са свалени от неговата противовъздушна отбрана "Железен купол". Допълва се, че израелските сили са ликвидирали около 130 бойци на "Хамас" и още 30 от "Ислямски джихад".

Страните, които са нормализирали отношенията си с Израел, трябва да изпитват срам пред новата обострена арабско-израелска конфронтация. Такова изявление, както съобщи информационната агенция Algeria Press Service (АPS), направи представителят на палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас" в Алжир Мохамед Осман Абу ал Бараа.