Българският президент Румен Радев печели втори мандат.

Той изпреварва с голяма преднина своя съперник - рекотора на Софийския университет Анстас Герджиков в решителния балотаж на президентския вот. Това съобщи "Дойче веле", позовавайки се на екзит половете.

Избирателите в най-бедната страна в Европейския съюз подкрепиха силното антикорупционно послание на действащия президент Румен Радев, коментира "Ройтерс".

Изборите се проведоха на фона на широко разпространено недоволство срещу корупция на високо ниво. То сложи край на десетилетното управление на бившия премиер Бойко Борисов през миналия април и доведе до победа на новата антикорупционна партия на парламентарните избори миналата седмица.

Румен Радев затвърди срещу Герджиков с над 66%

Румен Радев затвърди срещу Герджиков с над 66%

На балотажа за президентските избори

Президентският пост е до голяма степен церемониален, но предоставя мощна платформа за влияние на общественото мнение. Президентът става влиятелен във времена на политическа криза, когато държавният глава назначава служебни кабинети, припомня "Ройтерс".

Румен Радев, яростен критик на бившия премиер Бойко Борисов и твърд привърженик на миналогодишните антикорупционни протести, привлече много българи, на които им е писнало от политици, които смятат за корумпирани.

Това обобщава АП в коментар за балотажа на президентските избори.

Румен Радев назначи последователно две служебни правителства, които разкриха случаи на корупция в икономиката и финансовия сектор на България, обобщава АП.

Българският президент Румен Радев очаквано спечели балотажа на изборите за държавен глава, писа турският в. "Сабах".

От изданието припомнят, че Радев е водил с огромна преднина на първия тур срещу ректора на Софийския университет Анастас Герджиков.

В България действащият президент Румен Радев е преизбран, за да продължи промяната, коментира АФП.

Българите очаквано подновиха в неделя доверието си към своя президент Румен Раде, който се превърна в ключова фигура в антикорупционното движение в тази най-бедната страна в ЕС, обобщава в. "Фигаро".

"Монд" припомня, че през лятото на 2020 година Румен Радев се е станал в знаме на борбата с корупция.

Неговата победа ще даде допълнителна сила на новата партия "Продължаваме промяната" в борбата с корупцията.

"Монд" припомня, че победилата на последните парламентарни избори политическа формация се оглавява от двама бивши служебни министри - Кирил Петков и Асен Василев.

Разумът и патротизмът на избиратели са в основата на преизбирането на Румен Радев за президент. Това отбелязва ТАСС.

Руската държавна агенция заедно със западните медии отбелязват ниската избирателна активност на балотажа в България.