Общинският съвет в Свиленград се обявява против закриването на митницата. Местните парламентаристи са приели декларация срещу предложението на финансовото министерство, съобщава haskovo.net.

Припомняме, че преди седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че Свиленградската митница се затваря. Идеята не била нова, а се обмисляла отдавна. Герберите обаче не искали да го правят предизборно. Идеята била отложена за след местния вот, като планът бил това да се случи през януари 2016 година.

Горанов обясни, че работата на митниците ще се централизира, като към централното управление ще се създаде ново звено с част от свиленградските митничари - те ще управляват резултатите от всички сканирания, за да не се злоупотребява с данните от терен.

Местният парламент в Свиленград е гласувал документа против закриването като първа точка на последното си заседание преди Коледните празници. Осемте общинари от ГЕРБ обаче не са присъствали.

„За” са гласували 13 от 21 общински съветници и декларацията е била приета.

Общинските съветници посочват, че са против искането на финансист номер 1 Горанов да бъде закрита най-голямата сухопътна митница в България. Те са убедени, че готвената централизация на администрацията няма да спре корупцията. Това можело да се случи единствено ако се стигне до поръчителите и покровителите на каналите. Според съветниците организацията им не била по силите от отделни митничари.

Свиленградските общинари искат финансовото министерство да задължи Агенция „Митници” да направи всичко необходимо, за да бъде превърната Свиленградската митница в съвременна европейска структура.

Независимият общински съветник Живко Желев се заканва, че ако митницата бъде закрита, ще организира протести по магистрала „Марица”, както и на ГКПП-Капитан Андреево. Желев е готов да инициира и общоградска подписка срещу затварянето на митницата.