От изборните резултати ясно се вижда, че българите искат промяна. За това е доволен депутатът от БСП Георги Свиленски, който направи равносметка на представянето на изборите на БСП в студиото на Нова телевизия. Той открои град Русе, където БСП води, 9-те областни града на балотаж и утроения резултат в Пловдив и най-вече - София, където за първи път ще има балотажи в районите.

Гражданите на България искат промяна - дали виждат тази промяна в БСП, или в друга партия е друг въпрос, обясни Свиленски.

Той нападна вота за ГЕРБ с обвинение, че цели секции като например в Слатина и Красна поляна, които са съставени от роми, са гласували на 100% почти за Фандъкова. "Явно ГЕРБ са работили много добре в тези квартали", допълни червеният депутат.

Кирил Добрев: Крепости на ГЕРБ се пропукаха

Кирил Добрев: Крепости на ГЕРБ се пропукаха

БСП се завръща в местната власт и черпи полицията с баница

На въпрос защо БСП не е в крайна сметка основна опозиция на ГЕРБ, Свиленски обясни, че трябва да се види картата на партиите и това, че ГЕРБ не допускат в състезанието изобщо десните партии, а в левия спектър партиите са много. Много леви кандидати има срещу ГЕРБ, установи Георги Свиленски.

На въпрос може ли да се очаква промяна в ръководството и лидерството на БСП, депутатът обясни, че БСП така или иначе влиза в процедура следващата година, а иначе всеки има право да иска оставката на лидера, но трябва да се чуят аргументите.

БСП очевидно увеличи двойно подкрепата си в цялата страна, това е тенденция от последните три години. Така коментира резултатите от първия тур на местните избори и зам.-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов пред БНТ.

Според него социалистите се движат по правилния път - били си поставили именно това за цел, тъй като били реалисти. Проданов обясни, че целта на БСП е била минимум двойно увеличение на общинските съветници, което е изпълнено, защото сега партията ще има над 2000, докато през 2015 г. те са били под 900.

По негови думи в 35 общини червените печелят на първи тур, в 55 отиват на балотаж, а в 7-8 областни града също ще се борят за победа.

Печеленето на доверие е трудна работа за разлика от губенето, изтъкна той.

Фандъкова остава на балотаж
Обновена

Фандъкова остава на балотаж

Манолова изостава с 10%, 15.8% събра Борислав Игнатов, Бонев -10.4%

Относно резултатите в София Проданов заяви, че в листата за общински съветници ще бъдат втора политическа сила, не както през 2015 г. - трета. Според него необходимите 40 000 гласа повече за Мая Манолова, за да стане тя кмет на столицата, са постижима цел.

Проданов изтъкна и че в половината райони на София БСП ще има балотаж и за районни кметове, което потвърждава добрите им резултати.

Той отбеляза, че в големите общини се забелязва по-сериозно представителство на социалистите, като в много общински съвети в страната има блокираща квота за БСП. Според него тя ще спре малко кражбите в общините.

Гледайки резултатите на управляващата коалиция, ГЕРБ се срива на много места, НФСБ и "Атака" почти никъде ги няма, ВМРО отбелязва голям спад на подкрепата на много места, коментира резултатите на конкурентите Проданов.

Бойко Борисов уверен в безапелационната победа на ГЕРБ

Бойко Борисов уверен в безапелационната победа на ГЕРБ

Победата над БСП означава стабилност на управлението