Изпитвам нещо повече от недоумение от днешното заседание на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност и това повече е възмущение.
Така коментира депутатът от БСП Ангел Найденов днешното изслушване на министъра на отбраната и началника на Генералния щаб.

Всеки един от въпросите в днешния дневен ред би могъл да бъде тема на отделно заседание, смята Найденов. От начина, по който те са били представени според него проличава намерението на мнозинството да претупа преразглеждането им.

Дневният ред

1.Проект за решение № 402-03-37 за приемане на Концепцията за участие на Република България с военни контингенти в операции зад граница, внесен от Министерски съвет на 26 ноември 2004 година
2.Проект за решение № 402-03-35 за приемане на Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015 година, внесен от Министерски съвет на 11 ноември 2004 година
3.Предложение на народни представители от Парламентарната група на “Коалиция за България (Сергей Станишев, Ирина Бокова и Ангел Найденов) за изслушване на министъра на отбраната господин Николай Свинаров и началника на Генералния щаб на БА генерал Никола Колев за степента на реализация на Програмата за модернизация и превъоръжаване на Българската армия, за осигуреността на финансовите средства и за критериите, използвани при избора на изпълнители на поръчките

Заседанието започна с дискусия по концепцията за участието на български контингенти в мисии зад граница.
Внезапно постъпи предложение от народния представител Ценко Киров първите две точки от дневния ред да бъдат отложени, като сред тях е и Планът за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015г.

Предложението е да се премине към разглеждането на писмен отговор, депозиран от министър Свинаров в началото на заседанието.
Буди недоумение тази форма на общуване между изпълнителната и законодателната власт, защото военният министър присъстваше “на живо” пред комисията.

Според Ангел Найденов писменият документ не е разяснил на народните представители степента на реализацията на програмата за модернизация и превъоръжаване.
Не е изяснена и темата за осигуреността на финансовите ресурси за тези дейности.

Левият депутат смята, че Министерството на отбраната пренебрегна изключително важен въпрос за критериите при избор на изпълнител на сделката за доставка на нови или ремонт на стари оръжия.

Според Найденов именно тук се крие отговорът на “разигралия се фарс” в комисията.
БСП ще продължава да търси спестените днес разяснения.

От най-голям интерес за социалистите ще остане защо именно сделките за закупуване на нови и ремонт на стари вертолети, придобиването на транспортен самолет и проектирането и строежа на плавателен съд клас “многоцелева корвета” приоритетни за Министерството на отбраната.

Междувременно министър Свинаров напусна заседанието зад гърба на журналистите.

На въпроса какво предвижда план 2015 шефът на ГЩ ген. Колев отговори, че неговата цел е създаването на добре въоръжена модерна и боеспособна българска армия.