Министърът на отбраната Тодор Тагарев не се съгласява с мотивите на президента Румен Радев, който наложи вето върху решението на Народното събрание България да изпрати БТР-и от резервите на МВР на Украйна.

"Мотивите (на Радев) не са свързани с Министерството на отбраната, защото машините са собственост на МВР. И това, което изтъква като доводи президентът, е свързано с тяхното евентуално ползване за охрана на границата и действия при бедствия и аварии. Това са функции на МВР, не на МО", коментира Тагарев преди да вземе участие в ресорната военна комисия, която предстои да гласува ветото на държавния глава.

И подчерта - със сигурност може да се каже, че машините са с отпаднала необходимост.

Денков уверен в преодоляването на ветото за БТР-ите за Украйна
Обновена

Денков уверен в преодоляването на ветото за БТР-ите за Украйна

Аргументите на президента били неадекватни

А как неполезни за България машини са нужни на Украйна? "Определено това не са машини, с които да тръгнат в атака и да правят контраофанзивна операция, това са машини, които могат да се използват след като има пробив, примерно вкарване на втори ешалон или пък за войските за териториална обрана. Това са сравнително леко бронирани машини, които обаче при определени условия могат да влязат в употреба", отговори на въпрос на News.bg министърът.

Бронираните машини не биха били полезни и за охрана на границата, защото били скъпи за поддръжка, а и на границата нямаме противник армия "която да идва с картечниците да стреля".

Депутати искат да си държим БТР на склад, за сме подготвени за дронове от "Али Баба"

Депутати искат да си държим БТР на склад, за сме подготвени за дронове от "Али Баба"

С гласовете на 152 депутати даваме БТР-те на Украйна

Разноските по транспорта до Украйна ще бъдат поети от България, стана ясно от думите на министъра. "Възложено е на Министерството на транспорта, МО и МВР да организират транспорта", заяви Тагарев, но заяви, че не знае колко ще струва въпросният транспрот.

А кога ще пристигнат на терен в Украйна - също неясно, зависило колко са приоритетни като доставка.

Повечето от депутатите в ресорната военна комисия очевидно са съгласни с аргументите на Тагарев, като болшинството в лицето на ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС отхвърли ветото, наложено от президента. Сега думата ще бъде на депутатите в пленарна зала, които да решат дали да отхвърли окончателно ветото.

Мнение, че от БТР-ите няма необходимост изказа и съветникът на вътрешния министър Калин Стоянов Николай Николов, бивш дългогодишен шеф на Пожарната. МВР разполага с 200 машини с повишена проходимост извън въпросните БТР-и, увери Николов.

Николай Дренчев от "Възраждане" поиска пък народните представители да отидат и да видят машините от резерва на МВР, за да знаят дали е истина, че това, което се дава, е ненужно. Нещо, което според председателя на военната комисия Христо Гаджев от ГЕРБ е възможно да се организира в координация между вътрешното и военното ведомство.

Ивайло Мирчев попита представителите на президентството дали през времената на служебното правителство е бил правен анализ дали БТР-ите могат да бъдат ползвани за нещо, което се твърди сега, на което му бе отговорено негативно - "не сме обсъждали това".

Ако са били необходими, то тези БТР-и биха били поискани отдавна от граничарите, изтъкна на свой ред и депутатът от ГЕРБ и бивш МВР министър Валентин Радев. И призова - трябва да се вярва на решенията на администрацията на МВР, която е взела решението, че машините са с отпаднала необходимост.

Пеевски скочи на Радев за БТР-ите

Пеевски скочи на Радев за БТР-ите

НС трябва още тази седмциа да преодолее ветото на президента