Хората, които не искат да вземем мерки и да признаем, че Русия е агресор, те имат изнесена отбрана и казват, че няма пряка заплаха за България, а военна и военно-техническа помощ за Украйна означава намесване във войната. Трябва да помогнем на Украйна, за да може тя да спре агресора, за да няма опасност и заплаха за пренасяне на конфликта на територията на страна съюзник на НАТО.

Toва заяви бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев на конференция "Национална сигурност: Рискове и рискови сфери".

Според него България пропуска възможности с реално оказване на помощ на Украйна, като насреща бихме получили помощ за нашето превъоръжаване и модернизация. Спирайки помощта за Украйна, не можем да използваме възможности, които се появяват поне за частично модернизиране на българската отбрана. Този частичен консерватизъм е голям проблем, категоричен бе проф. Тагарев.

"Най-безрисковото поведение е да не правиш нищо. Когато се опитваме да запазим старото, не можем да направим новото", добави бившият военен министър. Има решение на парламента за военна помощ и изпълнителната власт ще го изпълни. Министерство на отбраната има 4 споразумения за оказване на военна помощ на силите на сигурност на Афганистан и само по едно от тях е изпратена стотици тонове помощ и боеприпаси, без да има парламентарно решение и натиск, посочи проф. Тагарев.

Тодор Тагарев: България е враг на Русия, но военната помощ не променя нашия статут

Тодор Тагарев: България е враг на Русия, но военната помощ не променя нашия статут

Русия показа, че снишаването ни често не оказва влияние на решенията й, каза той

Той акцентира, че МО не прави нищо за подобряване на МиГ-29. Като мине войната, тези МиГ-29 на никого няма да трябват, а ще трябва да платим за тяхното унищожаване, смята проф. Тагарев. Още по-големият проблем бил, че България щяла да се позиционира като слаб и ненадежден съюзник на НАТО.

Той обясни, че трябва да се вземе решение за превъоръжаване на армията при ограничен бюджет. Какво направихме вече? Заложихме на изтребителната авиация, платихме над 2 млрд. лв. за осем самолета F-16 и тепърва трябва да плащаме ДДС-то като разход за отбрана, посочи проф. Тагарев. Сега ще се сключи нова сделка за още нови осем самолета F-16. Парламентът няма да бъде разпуснат, докато не вземе решение за самолетите, а по темата има много ясно изразено мнозинство, изтъкна бившият военен министър.

Той добави, че само с изтребителната авиация има опасност да отидат 5 млрд. лв. Нямаме риск за нашето въздушно пространство, защото ще продължим да разчитаме на съюзниците ни, каза проф. Тагарев. Има риск в Черно море от атака по военно-морско направление с подводници, предупреди той.

По думите му, ако Русия успее да се наложи към Украйна и тръгна към страна от НАТО ще се наложи да тръгне на война със сухопътни войски. Ако дадем парите за самолети и подводници, за сухопътната бригада няма да има пари и ще се наложи да я пращаме с 40-годишно въоръжение и да не можем да изпълним съюзническите си задължения, коментира проф. Тагарев.

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна
Обновена

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна

Над три часа депутатите спориха оголваме ли се, ако свалим старите съветски доспехи