Вече не е въпросът дали Украйна ще удържи. Абсолютно ясно е, че тя ще удържи. Въпросът е кога ще успее да освободи окупираните ѝ територии. Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

По думите му през шестте месеца на войната фокусът е бил къде Русия атакува и къде Украйна удържа. През последните дни това се промени. Вече говорим за това дали Русия успява да удържи определени позиции и дали се изтегля организирано, или бяга панически от позициите, които е заемала, допълни той.

Според него Украйна дава допълнителни доводи на всички страни, които я подкрепят, че използва помощта по най-рационалния начин и няма да отстъпи, а ще възстанови своята независимост и териториална цялост. Тагарев заяви, че сме свидетели на умела маскировъчна кампания. Месеци наред се говореше за подготовката на контранастъпление на юг - към Херсон и Херсонска област. Големият удар обаче беше нанесен на изток - Балаклея, Купянск, Изюм, допълни бившият министър.

Тагарев направи коментар и за ситуацията с газа. Газът е оръжие. Доставката на енергийни ресурси от Русия е оръжие и винаги е било разглеждано така, изтъкна той. Тагарев изтъкна, че руското влияние в енергетиката ни и в икономиката ни е оръжие. Всички се опитват да скрият руското влияние върху България, допълни бившият министър.

Тагарев: Херсонска област няма да реши войната

Тагарев: Херсонска област няма да реши войната

Войната в Украйна ще продължи месеци