„Аз не мога да коментирам американските дипломати, но мога да кажа, че в случая такава глупост, не им прави чест“.

Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, видимо ядосан заради паниката, която се създаде по повод предупреждението, дошло от страна на американското посолство за възможна заплаха срещу градския транспорт до хотел „Плиска" в София.

Припомняме, че то бе публикувано във Фейсбук страницата на Държавния департамент на САЩ.

Американският Държавен департамент предупреди за заплаха край хотел „Плиска”
Обновена

Американският Държавен департамент предупреди за заплаха край хотел „Плиска”

Няма конкретна и действителна заплаха към този момент, уверява Георги Костов

Премиерът дойде заедно със здравния министър Петър Москов в болница „Св. Анна“, за да открият новото спешно отделение. Изненадващо обаче с тях беше и главният секретар на МВР Георги Костов.

Премиерът подчерта, че дава изявление не заради медиите, а заради хората. Той обвини журналистите за създалата се истерия. „На любовна история вие да предизвиквате такъв терористичен акт, че някой си качил на Фейсбук нещо“, сопна се Борисов.

(Припомняме на премиера, че този „някой си” е официална американска институция, както и това, че същото голямо внимание обръщаме и на текстовете, които Борисов поства в своя фейсбук профил, б.р.)

ДАНС опроверга американския департамент за опасността в София

ДАНС опроверга американския департамент за опасността в София

Ставало въпрос за неуредени любовни отношения

„Една голяма любов предизвика тази истерия“, отсече премиерът.

От думите му стана ясно, че сигналът е дошъл вчера следобед. „Разпоредихме го на ДАНС, МВР. Задържахме хората, оказа се, че е любовна история“, разясни той. Днес на Ситняково задържахме каналджия. Не мога да разбера откъде идва тази истерия, посочи той.

Борисов коментира и днешната акция на столичния бул. „Ситняково“, като подчерта, че тя няма нищо общо със случая „Плиска“. „Става въпрос за каналджия рецидивист, когото дебнахме и го хванахме“, заяви Борисов.

Министър-председателят благодари на гражданите за изключителната бдителност. „Нито един от сигналите до този момент не се потвърди, но всичките ги проверяваме, колкото и дори някои да са налудничави“, обясни той.

Към всеки сигнал МВР подхожда с необходимото уважение и респект, приема го за действителен и го проверява до неговото отхвърляне и потвърждение в най-кратък срок. Това увери на свой ред главният секретар на МВР Георги Костов. 

анкета

Одобрявате ли действията на американските дипломати у нас?

Да 12.8%

Не 73.7%

Зависи, няма еднозначен отговор 8.7%

Не ме интересуват 4.8%

По думите му чувствителността на гражданското общество е изострена и това е хубаво да продължи.

Сигналът за „Плиска” е подаден във вчерашния следобед и в рамките на четири часа е изчистен, обясни Костов.

Той изложи своя прочит на случката със съобщението от Държавния департамент на САЩ. „Моето лично убеждение е, че става въпрос за определено чиновническо преекспониране на темата, което е формирало заблуждение в някой високопоставен представител“, посочи Костов. Всеки гледал да вземе, колкото може, повече предохранителни мерки.

Главният секретар на силовото министерство още веднъж успокои, че към момента няма регистрирана реална заплаха за сигурността на обществото и на критична инфраструктура.

Той увери, че МВР работи в условия на повишена готовност. „Полицията няма как да се прибере в условия на реален риск за всяка една страна на ЕС“, каза Костов.

По повод проведеното антитерористично учение, той посочи: „Ако кажа, че съм доволен, означава, че сме достигнали пълно съвършенство, а това не е така“. Има пропуски и слабости, но като цяло нивото на готовност на МВР и службите е на добро ниво, смята Костов.

„Следващото учение ще бъде с по-голяма степен на изненада“, предупреди той.

На тръгване Борисов поръча на главния секретар на МВР: „Много бързо реагирайте на публиката. Докато дойдете да кажете, то вече върви, терористичен акт ще напишат“.