Не виждам да има монополно положение на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това заяви енергийният министър теменужка Петкова в рамките на участието си в ресорната комисия на парламента.

По думите й пазарът не е само БЕХ и трите дружества.

Българската независима енергийна борса работи независимо и прозрачно, увери министър Теменужка Петкова. Според нея няма как да се влияе на борсата. Спазваме националното законодателство и европейските правила, увери Петкова още депутатите. Освен това токът на борсата бил най-евтиният в Европейския съюз.

ДБГ готвят сигнал до ЕК за енергийната борса

ДБГ готвят сигнал до ЕК за енергийната борса

За да има свободен пазар, на него трябва да има конкуренция

Средната годишна цена за 2018 година е 39,71 евро за мегават час.

Енергийната ни система така е ситуирана, че това са мощностите ни, каза тя. Цената на електроенергията, която била по-ниска в сравнение с региона, стимулирала хората да се отопляват на ток. За да се пристъпи към намаляване на тежестта върху бизнеса пък по отношение на въглеродните емисии трябвало да се направи сериозен анализ.

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален, обясняват те на Борисов и КЕВР

Политиката на правителството е много ясна, целта ни е да стимулираме бизнеса, който да бъде конкурентоспосбен, обясни Теменужка Петкова.

Цената на енергията за регулиран пазар няма да бъде променена скокообразно, обясни и шефът на регулатора Иван Иванов. КЕВР не може да взема прибързани и необмислени решения, допълни Петкова.

По-ниски цени може да предложи "Булгаргаз" от април 2019 г.

По-ниски цени може да предложи "Булгаргаз" от април 2019 г.

Ако се запазят сегашните цени на мазута и газьола

Трябва да искаме промяна в правилата на Българската независима енергийна борса, настоя социалистът Жельо Бойчев. Според него има проблем с правилата за работата й. Той предложи да се възложи на министъра на енергетиката и на КЕВР час по-скоро да предложат промени, така че да има реален ефект.

Според Бойчев родни предприятия ще загубят конкурентната си позиция в Европа. Това от своя страна ще доведе до загуба на работни места.