Ден след като на заседание на Министерския съвет бе решено, че започват преговори за прекратяване на договора с американския ТЕЦ "Марица Изток 3", енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че не би трябвало да плащаме компенсации по този договор. Причината е, че първоначалната инвестиция от страна на "Контур Глобал Марица Изток 3" е възстановена.

Пред Нова телевизия Петкова каза, че държавата няма да изплаща компенсации заради нарушенията при "Марица Изток 3". Според нея след прекратяване на договора за дългосрочно изкупуване на ток от този ТЕЦ , сметките за ток ще намалеят. Задължителното купуване на ток от там бе установено като предоставяне на неправомерна държавна помощ

Започват преговори за прекратяване на договора с ТЕЦ "Марица Изток 3"

Започват преговори за прекратяване на договора с ТЕЦ "Марица Изток 3"

Договорът е от 13-ти юни 2001 година между НЕК и "Контур Глобал Марица Изток 3"

Министерски съвет на 11 септември 2019 г. възложи на вицепремиера Томислав Дончев, на финансовия министър Владислав Горанов и на енергийния министър Теменужка Петкова да започнат преговори с "Контур Глобал", така че този договор да бъде прекратен, за да не се стига до изплащане на компенсации.

Петкова обясни, че след прекратяването на договора, сметките на потребителите ще намалеят. "Безспорно за всички потребители на електрическата енергия е ясно, че към цената на енергийната компонента има една добавка, която се казва "Задължение към обществото".

В рамките на добавката се включват всички разходи, които обществото трябва да плати. В тях влизат разходите, които прави държавата за производство на електрическа енергия от ВЕИ, разходите по отношение на двата дългосрочни договора с двете централи. Отпадайки, сметката на потребителите ще намалее", обясни тя.

Енергийният министър добави, че основна задача остава "Контур Глобал" да работи на свободния пазар и да се прекрати договора в рамките на взаимния интерес.

По повод на високите цени на електрическата енергия за бизнеса, Петкова коментира, че през юли имаше рязък скок в цената на нашата борса спрямо останалите борси в региона

"В рамките на деня, цената наистина беше драстично по-висока. Тогава лично сезирах и КЕВР и КЗК с молба да бъде направена проверка. Държавата не подпомага никого. Няма подобни механизми", каза Петкова.

Според нея желанието им е да създадат такъв либерализиран пазар, който да бъде в интерес на потребителите и бизнеса. 

АИКБ иска от Цацаров да разследва пазара на ток за бизнеса
Обновена

АИКБ иска от Цацаров да разследва пазара на ток за бизнеса

На срещата бяха Васил Велев, Добрин Иванов, Сотир Цацаров и Иван Гешев

Според Теменужка Петкова не е вярно твърдението на БСП, че за последните три месеца българските производители плащат най-високата цена за електроенергия в цяла Европа.

"Има средни цени за месец юли, август, септември. Колегите могат да ги погледнат и да видят за какво става въпрос. През август само в рамките на 4 дни от месеца цените на Българската независима енергийна борса са били по-високи и то с малко от съседните борси", каза енергийният министър.

Относно шпионския скандал с Движение "Русофили" Теменужка Петкова заяви, че страната ни има много добър диалог с Русия. Тя е съпредседател на междуправителствената комисия между България и Русия.

"В областта на енергетиката проблем в нашите двустранни отношения няма", беше категорична Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката заяви, че България работи усилено за диверсификация на природния газ. "Една трета от нашето потребление гарантирано е диверсифицирано от следващата година", добави Теменужка Петкова.