Повторните тестове на министър-председателя Бойко Борисов и на началника на политическия му кабинет Деница Желева са отрицателни. Това съобщиха от Министерски съвет. Отрицателни са и пробите на членовете на екипа на премиера.

Тестват се всички служители на администрацията на Министерския съвет, след като в началото на настоящата седмица бяха установени двама служители от администрацията с COVID-19. При тази серия тестване са установени още два случая, ката така общият брой на заразените с COVID-19 служители от администрацията на МС става четирима.

До понеделник се очаква да станат ясни резултатите и от последните тестове.

По-рано бе съобщено, че шефката на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов - Деница Желева, е дала положителна проба за коронавирус вчера следобед, а самият министър-председател е поставен под карантина. 

По-късно от ВМА уточниха, че след завръщането от Брюксел на делегацията, са взети проби за PCR-тест за COVID-19 на всички нейни членове, като всички резултати от вчера, 23.07.2020 г., са отрицателни, с изключение на този на г-жа Деница Желева, който е отчетен като съмнително положителен.

Подобни резултати (съмнително положителни) се отчитат по 4-5 на ден в лабораторията на Военномедицинска академия и съгласно процедурата се повтарят с различни тестове и в други лаборатории, а лицето се поканва за повторна проба на следващия ден с препоръка да избягва контакти и да предупреди контактните лица до потвърждаване на окончателния резултат.

На Деница Желева, на премиера Борисов и екипа му са взети втори проби, като вчерашната на Желева е изпратена за изследване и в Националната референтна лаборатория.

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на делегацията са предупредени, че трябва да избягват контакти до излизане на окончателните резултати. На този етап резултатите от PCR-тестовете на всички тествани от делегацията са отрицателни.

От гледна точка важността на проведената среща и контакти в Брюксел, на премиера Борисов и госпожа Желева отново ще бъдат направени PCR-тестове през следващите дни.

Правителствената информационна служба обещава, че ще информира за повторната проба на началника на кабинета на премиера и за резултатите от теста на министър-председателя Борисов.

БСП очаква Борисов в НС на крака и със скандиране "Оставка!"
Обновена

БСП очаква Борисов в НС на крака и със скандиране "Оставка!"

Левите отново скандираха „Оставка“

Припомняме, че Деница Желева бе плътно до Бойко Борисов по време на продължавалата четири дни среща на европейските лидери в Брюксел, посветена на обсъждането на новия европейски бюджет. От Брюксел българската делегация се завърна във вторник, когато в Народното събрание се гласува вота на недоверие. Премиерът не присъства нито на дебатите, нито на гласуването.

В сряда заседанието на правителството се проведе дистанционно заради дезинфекция и случай на заболял служител от администрацията на Министерски съвет. В четвъртък обаче премиерът Борисов заедно с коалиционните си партньори Красимир Каракачанов и Валери Симеонов се изправиха пред медиите, за да обявят договорените промени в правителството.

Днес в продължение на близо два часа депутатите спориха и най-накрая гласуваха петте рокади в правителството, като премиерът Борисов не присъства в зала. В пленарна зала бяха вицепремиерът Томислав Дончев, както и други министри. 

Кабинетът печели време, а България губи според Румен Радев

Кабинетът печели време, а България губи според Румен Радев

Искал да види управление, което спазва законите и Конституцията