От искането и изказа на Русия могат да са изненадани определени групи в България, които клонят към доста по-добри отношения с Москва, независимо какво тя прави".

Това заяви пред БНР проф. Тодор Тагарев бивш служебен министър на отбраната в кабинета на Марин Райков по повод репликата от Русия за изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния.

Тагарев през 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия "Н. Е. Жуковски" в СССР, а през 1994 г. - в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.

Според него искането на Русия не е изненадващо, а е част от потока на искания, които Кремъл отправя през последните седмици и месеци.

"Това е една линия на агресивно говорене, което продължи и външният министър Сергей Лавров", каза Тагарев.

Според него позицията на премиера Кирил Петков е била достатъчно бързо изразена от най-високата трибуна в страната - Народното събрание. 

Командирът на "Граф Игнатиево": Нальотът на военните ни пилоти още е недостатъчен

Командирът на "Граф Игнатиево": Нальотът на военните ни пилоти още е недостатъчен

Тази база отговаря за въздушния контрол на страната

Като преподавател във Военна академия "Г. Раковски" и бивш член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел "Системни анализи и проучвания той не разбира защо от чужди медии в България научаваме новините за планирано изпращане на изтребители от Испания у нас.

Той определи това като "леко странно" и попита дали тази информация има потвърждение от официални български институции.

"Официални изявления за това би трябвало да дойдат от Министерството на отбраната и намирам за странно, че не са дошли".

Би било полезно да се проведе Консултативен съвет по национална сигурност при президента по темата за исканото от Русия изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния, смята проф. Тагарев. Такова искане бе представено от депутатите на ГЕРБ.

"Има сценарии, при които България може да изпита негативни влияния от развитието на обстановката около Украйна, и си заслужава това да бъде обсъдено. Необходимо е да търсим консенсус за това какво правим. Г-н Петков зададе тона и посоката, в която трябва да бъде търсен този консенсус. България от десетилетия е избрала своя път", коментира бившият министър на отбраната.

Според него е добре във формата на КСНС да бъде препотвърден цивилизационният избор на България да бъде член на НАТО и ЕС.

"Русия води агресивна политика в Черноморския регион и изглежда е готова да използва всякакви средства, за да постигне своите неоимперски цели в този регион. ... Не може един да се въоръжава до зъби, а ние да кажем, че няма да правим нищо, защото искаме да има туристи и газопроводи. На силата се отговаря със сила", допълни Тодор Тагарев.

Повод за думите му е искането от Русия НАТО да изтегли своите сили от България и от Румъния. В отговор на това искане депутатите от ГЕРБ поискаха в парламента да се явят премиера Кирил Петков, военния министър Стефан Янев и външния министър Теодора Генчовска, както и да бъде свикано заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Христо Иванов: Да не се поддаваме на руска провокация