"Вие раздвижихте въздуха и това правите 2-3 месеца. Нищо конкретно не чухме.". Такова обръщение направи депутатът от ГЕРБ Тома Биков от трибуната на Народното събрание като заключение по повод изложеното от служебния вътрешен министър Бойко Рашков подслушвания на политици и на граждани след нахлуването на прокуратурата в президентството и началото на антиправителствените протести.

Ако вие наистина сте смел човек, а не сте социалистически милиционер, трябва да излезете и да кажете с доказателства всичко, което знаете, призова Биков силовият министър. Това изслушване загуби на час по 117 000 лева на български данъкоплатци, смята депутатът.

Комисия в НС може да разследва подслушването на политиците, според ген. Атанасов

Комисия в НС може да разследва подслушването на политиците, според ген. Атанасов

Хората, които са гласували искат две основни неща

25 години стари милиционери разигравали България преди избори с темата за незаконно подслушване, посочи Биков. ГЕРБ има съмнения, че Рашков знае изобщо какво прави и какво говори, защото се държал като човек, който организирал активни аналогови мероприятия.

Кои са тези хора, които са подслушвани, продължи да пита Биков и добави, че на протестите имало криминално проявени хора, които било нормално МВР да ги разследва. Ако вие сте против Васил Божков да бъде на общественото внимание, значи вие сте против това, което правите, подчерта Биков.

Припомняме, Бойко Рашков заяви, че по закон няма право да назовава имената на подслушваните. Той даде за пример бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който от трибуната на парламента изчете разговори между лекари, а по-късно се оказа, че обвинените лекари са невинни.

На 21 юли 2021 г. служебният вътрешен министър заяви, че прокуратурата сама проверява себе си и фактът, че не е установила незаконно подслушване на политици говори красноречиво каква проверка е извършила.

Председателстващият заседанието и парламента Ива Митева го предупреди, че ще го изгони, но Биков призова Ива Митева да не го гони, защото е баща на тяхната парламентарна група.

От ИТН и ДПС нямаха становище по казаното от Бойко Рашков.

Депутатът от БСП Иван Иванов заяви, че от изслушването на министъра е станало ясно, че нарушаването на правата на българските граждани е минало всякакви граници. Много спешно трябва да се вземат законодателни мерки, за да няма повече извращения спрямо служители и граждани, настоя Иванов.

Не един или два са случаите на подслушване, уверен Бойко Рашков
Обновена

Не един или два са случаите на подслушване, уверен Бойко Рашков

Предоставя данните на комисията в следващия парламент

Българските граждани са мачкани и парламентът трябва да намери законов изход да се спре това безобразие, призова Иван Иванов.

Генерал Атанас Атанасов от "Демократична България" също изказа своето становище за казаното от Бойко Рашков. Хората очакват законова регламентация, защото се оказва, че в резултат на законови празноти се дава възможност за злоупотреба със СРС-тата, посочи Атанасов. Би трябвало да се уважава институцията на МВР, а не да се прави шоу в пленарна зала, настоя той.

В последните години това, което се чете и наблюдава публично показва на практика разминаване на границата между изпълнителната и съдебната власт. Оперативен ръководител на службите в МВР се оказа, че са прокурорите, посочи генерал Атанасов.

ГЕРБ все още очаква факти за подслушването

ГЕРБ все още очаква факти за подслушването

Прокуратурата в България е част от независимата съдебна система

По думите му много е важно на базата на изслушването да бъдат набелязани необходимите законови изменения, за да бъдат затворени вратичките за злоупотреба със СРС-тата.

Заместник-председателят на парламента Татяна Дончева, част от ИСБНИ, не е доволна от отговорите на министъра, които обаче нямало как да бъдат други. Отпреди дни казахте, че сте за върховенството на закона, сега защо не сте за него, запита Дончева депутатите на ГЕРБ.

Тя смята, че парламентът трябва да даде отпор на политическия манталитет.