Доналд Тръмп обяви, че САЩ са единствената страна в света, която дава гражданство по месторождение. Това обаче не отговаря на истината. Още 29 държави дават безусловно гражданство, напомня Дойче веле.

САЩ открай време са сред страните, които автоматично дават гражданство на всяко дете, родено на тяхна територия. Това право се полага по рождение, то е безусловно и неограничено. Известно е още като jus soli (право на гражданство по месторождение). Такова гражданство получават всички деца, родени в САЩ - независимо дали родителите им са американци или не. То се различава от гражданството по произход - т.нар. jus sanguinis, при което новороденото получава автоматично гражданството на своите родители.

Наскоро Доналд Тръмп заяви, че САЩ били единствената държава в света, която давала гражданство по месторождение. Той не одобрява това правило и възнамерява да обвърже даването на гражданство с определени условия. Само че американският президент се лъже. Не само САЩ дават автоматично гражданство на всички новородени.

Латинска Америка е първенец

Още 29 други страни дават безусловно гражданство по месторождение на всеки, родил се на тяхна земя. Изключение правят само децата на чуждите дипломати или на чужди окупационни сили. Това са: Антигуа и Барбуда, Аржентина, Барбадос, Белиз, Бразилия, Канада, Чад, Чили, Куба, Доминика, Еквадор, Салвадор, Фиджи, Гренада, Гватемала, Гвиана, Хондурас, Ямайка, Лесото, Мексико, Пакистан, Панама, Парагвай, Перу, Сейнт Китс и Невис, Санта Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Уругвай и Венецуела.

Възможните обяснения за безусловното гражданство по месторождение в гореизброените страни са две: те или имат правни системи, произтичащи от английското обичайно право, където се налага практиката jus soli, или пък са въвели това правило с цел да привличат хора от други страни. Последното важи например за много държави от Централна и Южна Америка.

Има и държави, които дават гражданство на родените на тяхна територия само при определени условия. Някои изискват единият от двамата родители да притежава съответното гражданство или да пребивава легално в страната. Конституцията на Доминиканската република например изрично забранява получаването на гражданство от деца, чиито родители пребивават нелегално в страната. Малайзия пък изисква от родителите на детето да са се установили да живеят в страната за постоянно. Гражданство, обвързано с условия, раздават още Австралия, Колумбия и Ирландия.

Те са променили законите си за придобиване на гражданство

Много държави са предприели законодателни промени в посока към затягане на правото за получаване на гражданство. Такъв е например случаят с Франция, която до 1993 година даваше безусловно гражданство на всеки, роден на френска земя. От над 20 години насам обаче във Франиця вече важи друго правило: децата в семействата на чужденци трябва да навършат 18-годишна възраст, преди да кандидатстват за френско гражданство. Великобритания също внесе промени - от 1983 година гражданство се получава само ако поне един от двамата родители пребивава легално в страната. А страни като Индия и Малта напълно отмениха правото на получаване на гражданство по месторождение.

През последните години Германия пък направи обратното: тя либерализира законодателството си за получаване на гражданство. От 2000 година насам децата на родители, които не са германци, могат да придобият гражданство по месторождение, ако поне единият от двамата родители живее в Германия от най-малко 8 години, като през последните 3 години постоянното му жителство трябва да е било в страната.