Депутатите от транспортната комисия в парламента се заеха да подобряват мерките за безопасност на пътя. 4 проекта за промени в Закона за движение по пътищата бяха разгледани на първо четене.

Димитър Найденов от ПП/ДБ предлага строги наказания за шофьорите, преминаващи през жп прелез в разрез с правилата. При първо нарушение глобата е 3000 лева, а при рецидив - 5000 лева.

Предложенията на Божидар Божанов и други депутати предвиждат две групи промени. Първата включва улесняване на гражданите чрез премахване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и заменянето им с автоматизирани справки в централизирани регистри, отпадането на контролния талон към свидетелството за управление и възможността за заплащане на глоби онлайн без преди това да се налага те да бъдат връчени присъствено.

Втората група промени на ПП/ДБ се отнасят до мерки за намаляване на рецидивистите на пътя. За целта се въвежда задължение за контролните органи да спират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от 5 невръчени такива. Въвежда се и право на служебен електронен достъп на държавни органи и други лица, обработващи ги по закон, до данните за административните нарушения на водачите.

Кабинетът в кампания безкрай срещу войната по пътищата

Кабинетът в кампания безкрай срещу войната по пътищата

Денков очаква да има видими резултати след месеци

Настимир Ананиев залага строги мерки срещу младите водачи. Според него те не трябва да си позволяват и една бира, както и се ограничава мощността на автомобила, който могат да шофират новите на пътя.

ГЕРБ пък предлагат надграждане на системата за видеонаблюдение като се включват и общинските камери.

Бойко Рановски, директор на автомобилната инспекция, даде подкрепа за закона на ГЕРБ. Той предлага кметовете да определят автомобилите със специален режим, които са за преодоляване на бедствия. Връчването на електронните фишове на Божидар Божанов също срещна подкрепата му. Стикерите обаче трябва да останат, защото това е изискване по европейска директива.

Депутатите се заеха да променят Закона за МВР

Депутатите се заеха да променят Закона за МВР

И трите проекта минаха на първо четене - на Възраждане два и един на БСП

Малина Крумова от Агенцията за безопасност на движението застана зад позицията на Рановски за стикерите. Тя настоя за прецизиране на текстовете. МС вече работел по нов закон за движение по пътищата, стана ясно от коментара й. В него е заложена нова концепция. Това не отлагало необходимостта от някои спешни промени, по думите й. Тя подкрепя идеята за насищане на градската среда със средства за видеонаблюдение.

От МВР не виждат смисъл от нов закон, а смятат, че трябва да се прецизира нормативната уредба.

Дияна Русинова от Европейския център по пътна безопасност не подкрепя никакви промени в закона на парче. От години ни се обяснява как ще има нов закон за движение по пътищата, подчерта тя. Сега предстои изготвянето на общ законопроект, в който да бъдат изчистени спорните моменти и да обедини всички предложения.

БСП настоява на наказанията за шофьори да са преди НПК

БСП настоява на наказанията за шофьори да са преди НПК

ПП отговори, че не става с щракане на пръсти