Трима бивши военни министри дават обяснение пред депутатите за процедурата за изтребителя.

Комисията за придобиването на нов боен самолет ще чуе гледните точки на Аню Ангелов - министър на отбраната в периода 2010 - 2013 г., Ангел Найденов - министър на отбраната в периода 2013 - 2014 г. и Николай Ненчев - министър на отбраната в периода 2014 - 2017 г.

Цветанов черпи съмнения за Грипените от Чехия и Унгария

Цветанов черпи съмнения за Грипените от Чехия и Унгария

Шведските бойни самолети се използвали във въоръжението на 6 държави

Сагата за новия самолет е поне с 13-годишна давност. "Спорът не е между "Грипен" и F-16, проблемът е в целия процес, по който се избира какъв нов тип многоцеливи изтребител да бъде на въоръжение в следващите години", коментира преди време пред БНТ Аню Ангелов, който като военен министър съживява темата за нуждата от нов боен самолет.

"Когато ние работихме по този въпрос, на нас ни беше определен от министерски съвет бюджет от 700 млн. лв. В рамките на тях трябваше да се вложат всички онези, които кандидатстваха по един или друг начин за доставка на такъв изтребител.

ГЕРБ искат парламентарно разследване за избора на самолета Грипен от Радев

ГЕРБ искат парламентарно разследване за избора на самолета Грипен от Радев

Съмнения, че служебно е дисквалифицирана офертата за американски самолети...

Тогава съответно комисията прецени в началото на 2013, че трябва да е втора ръка F-16 модернизиран. Самолетът "Грипен" не можеше да влезе макар и нов в тази ограничителна рамка", обясни той.

"Сега след 2 години и нещо изведнъж нашата страна забогатя и вместо 700 млн. са отпуснати 2 пъти повече средства само за първия етап - това са 1,5 млрд. лв", недоумява Ангелов.

Според Ангел Найденов от една страна е добре да се закупи нов самолет като "Грипен". Но от друга може да има и политическо решение, което да отчита стратегическите интереси на България.

Ангел Найденов е категоричен, че състоянието на армията е критично.

Борисов иска само нови самолети

Борисов иска само нови самолети

Иска ЕС да стане колективен член на НАТО