Икономическият министър Емил Караниколов дойде в Народното събрание да се отчете за наводненията.

Липса на техническа документация, ерозия и затлачвания на преливниците са основните нарушенията по язовирите. У нас има 2 005 язовира с неизправности, стана ясно от отчета му.

МС дава 1 млн. лв. на общините Бургас и Камено

МС дава 1 млн. лв. на общините Бургас и Камено

За преодоляването на щетите от бедствието

374 акта за административно нарушение са издадени там, където предписанията не са изпълнени. Враца, Бургас, Хасково и Благоевград са областите с най-калпави язовири.
Над 3 000 язовира са проверени от началото на годината. "Липсват финансови средства в общините за поддръжката на язовирите", обясни Караниколов и добави, че всички язовири, които при последните дъждове се оказаха проблемни, са с предписания за почистване на храстите. Стана ясно и че са изпратени допълнителни служители в пострадалите общини.

В Бургас седем язовири са с нарушени стени, но няма опасност да прелеят, обясни още Караниколов. Два язовира преливат в Камено, но никой от преливащите язовири обаче не е причина за жертвите, отчете икономическият министър.
Язовирите са прелели заради проливните дъждове от последните два дни.

Инфраструктурата в наводнените общини е в трагично състояние

Инфраструктурата в наводнените общини е в трагично състояние

Няма екологична катастрофа в Бургас според Нанков

Малко след Караниколов и екоминистърът Нено Димов също се отчете. Той коментира, че НИМХ на БАН е предупредил за обилните валежи. Издадено е и предупреждение за силния вятър. Басейнова дирекция - Бургас е издала предписания за почистване на речните корита. "Най-сериозният проблем е с депото за твърди битови отпадъци в Бургас", каза още Димов. Депото трябвало да се укрепи. В събота Нено Димов отново отива на място в областта, за да се търси решение къде да се депонира боклукът.

Обилните дъждове виновни за тежката ситуация в Бургаско

Обилните дъждове виновни за тежката ситуация в Бургаско

Предстои проверка дали е имало неконтролируемо изпускане от язовирите

И МВР шефът застана пред депутатите.

Валентин Радев обясни, че пет екипа са изпратени веднага на бедстващите места. В помощ на хората са се включили 64 пожарникари и над 100 жандармеристи. Мобилизирани са сили от други структури. Още в първите часове пострадалите райони са облетени със самолет. Издадени са предписания към общините, където се очакваха валежи. Проверени са и районите със свлачища.

МВР шефът поясни и пътната обстановка в момента: отваря се пътя Бургас-Средец, работи се и по другите затворени пътища.

"Няма повече жертви от тези, за които се знаеше. Държавата е подала сигнал в прокуратурата за причината за бедствието в Бургаско", обяви Радев.
Според него причината са дъждовете, невиждани до момента. МВР продължава да помага с всички сили, увери силовият министър.

Продължава издирването на изчезналата жена в област Бургас
Обновена

Продължава издирването на изчезналата жена в област Бургас

Ден на траур в община Камено

Припомняме, трима души загинаха при наводненията в област Бургас през нощта на 23 срещу 24 октомври. Най-тежко беше положението в община Камено, където беше обявено и бедствено положение. По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински сгради.

БЧК вече организира национална кампания за подпомагане на бедстващите хора след наводненията в Бургас.
Средствата от дарителската акция ще бъдат изразходвани за възстановяване на щетите в домовете на засегнатите от стихията, за осигуряване на консумативи и материали за хората в криза.