Трима независими кандидати за евродепутати подадоха документи в ЦИК чрез три инициативни комитета. Това съобщи говорителят на Комисията Росица Матева, цитиран от Нова телевизия.

Тя посочи, че в РИК няма нито един инициативен комитет. Останали са 22 партии и 11 коалиции.

По данни на ЦИК 10 666 от българите, живеещи в чужбина, имат право да гласуват на предсрочните парламентарни избори. Сънародниците ни зад граница, които до момента са пожелали да участват в евроизборите, пък са 4639.

Вече може да проверим секцията си за гласуване на изборите
Обновена

Вече може да проверим секцията си за гласуване на изборите

Справката се осигурява от ГД ГРАО

Матева препоръча да бъде извършена проверка. Тя обясни, че ако някой не е включен в списък, може да изпрати искане до кмета на общината по настоящ адрес. От миналата седмица има възможност и за подаване на заявления за гласуване извън страната. В сайта на ЦИК са публикувани списъците с избирателните секции и адресите в съответната държава.

До 4 май коалиции могат да подадат документи в Комисията за промяна в състава или наименованието им.

До 7 май пък е срокът, в който всички партии, коалиции и инициативни комитети трябва да регистрират кандидатските си листи в ЦИК за европейските избори и в РИК - за националните.

По думи на Матева в 9 346 секции ще се гласува с машини. Работата по обществената поръчка за устройствата все още не е приключила.

ЦИК готви бюлетини с различни цветове за вота 2 в 1 през юни

ЦИК готви бюлетини с различни цветове за вота 2 в 1 през юни

нападките срещу ЦИК за манипулация на изборите се отразяват негативно на избирателите