Министърът на правосъдието Цецка Цачева покани възмутените от нея юристи на разговор в министерството, но по конкретни законодателни инициативи.
Оставка обаче Цецка Цачева няма намерение да подава въпреки призива на изключително уважавани от нея юристи. Това може да стане, по думите й, само ако премиерът Борисов поиска оттеглянето й.

Министър Цачева обясни и преди да влезе като председателстващ ВСС, че не е препоръчвала на председателя на ВКС да се кандидатира за депутат, съобщи БНР.

Припомняме, вчера 16 топ юристи разпространиха отворено писмо, с което й поискаха оставката заради реплика в телевизионно интервю: "Ако иска промени господин Панов, следва да се кандидатира за депутат."
Юристите не са съгласни с изказването на Цачева, тъй като всеки законопроект подлежи на обществено обсъждане и те не виждат кой друг, ако не съдиите да са компетентни да изказват мнения.

Днес Цецка Цачева отрече това да е точен цитат на думите ѝ, които били извадени от контекста. "Тези думи за Панов са извадени от контекста. Няма такава фраза" увери Цачева

На днешното заседание на ВСС беше оповестено и името на първия кандидат за председател на ВАС - съдия Георги Чолаков, номиниран от върховните съдии,. Номинации могат да се правят и следващият четвъртък, а изборът е насрочен за 11 септември. Мандатът на настоящия председател на ВАС Георги Колев изтича през ноември.