Правосъдният министър Цецка Цачева ще бъде безкомпромисна, ако не са спазени всички законови разпоредби по изплащането на бонусите на служителите на Агенцията по вписванията.

Цачева припомни, че наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация е в сила от 2012 г. и всеки един ръководител определя вътрешни правила, където се дава възможност за изплащане на бонуси. Те имат за цел да стимулират съответните представители за полагане на максималния усилия за изпълнение на служебните си задължения.

Тя поясни, че като всеки един министър е задължена да даде оценка на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, без да утвърждава конкретните суми, получени от съответните служители на администрацията. Така Цачева даде да се разбере, че разпределението на самите суми не е под нейна отговорност.

Цачева допълни, че е провела разговори с изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, която я е уверила, че разпоредбите на наредбата и вътрешните правила са стриктно спазени.

Горанов против бонуси в Търговския регистър, докато не е работил

Горанов против бонуси в Търговския регистър, докато не е работил

Финансовият министър призова да не се дамгосват експертите

Отделно на това Цачева е разпоредила и проверка, като посочиче вярва, че няма такива нарушения.

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева обясни, че отговорните служители за срива на Търговския регистър няма да получат бонуси. Тя поясни, че в дирекция "Информационно обслужване и технологии" работят четирима души и трима от тях не са получили бонуси.

"Най-вероятно срещу тримата служители, отговорни за срива на Търговския регистър, ще се предприемат мерки, но докато тече разследването за виновни не можем да говорим", обясни още Цачева.

Търговският регистър отново може да спре

Търговският регистър отново може да спре

Агенцията по вписванията има 20 дни, за да намери 120 терабайта дисково пространство

Шефката на Агенцията по вписванията уточни, че ако тези хора успеят да докажат, че са невинни, ще останат на работа, а ако не - няма да има причина не само да получават бонуси, но и да продължат работата си в агенцията.

Козарева подчерта, че за тримесечието юли-август-септември в Агенцията по вписванията са разпределени бонуси и възнаграждения. Конкретният размер на възнагражденията зависи от икономията за съответните тримесечия. Такива възнаграждения по закон могат да бъдат раздавани четири пъти годишно.

Козарева уточни, че реализирането им зависи от няколко допълнителни фактора. Между 635 служители на Агенцията по вписванията са разпределени 599 хил. лв. бонуси. Максималният бонус в Агенцията по вписванията е над 3 000 лв., а минималният - 700 лева.

Занижен контрол сринал Търговския регистър

Занижен контрол сринал Търговския регистър

Според специалиста по киберсигурност Ясен Танев

На въпрос възможен ли нов срив на Търговския регистър (ТР), Козарева заяви, че много би й се искало да даде стопроцентова гаранция, но, по думите й, когато става въпрос за техника всичко е възможно.

Цачева също отбеляза, че трябва да се поощрят усилията на всички служители, които са направили всичко по силите си да възстановят нормалното функциониране на регистъра.

Шефката на Агенцията по вписванията не мисли засега за оставка

Шефката на Агенцията по вписванията не мисли засега за оставка

ГДБОП и ДАНС контролират възстановяването на Търговския регистър

Тя допълни, че изпълнителният директор на Агенцията Габриела Козарева е прецизирала изпълнението на всеки един поотделно и е поставила различни оценки на служителите. Цачева уточни, че тя като министър е дала оценка на новия директор на Агенцията.

"Съобразих, че Габриела Козарева изпълнява препоръките, които бяха дадени от Инспектората на министерството по повод проверката, която бе извършена непосредствено след срива на Търговския регистър. Моята оценка за нея е единица, т.е. ,че тя показва много добри резултати", обобщи правосъдният министър.

Габриела Козарева поема Агенцията по вписванията

Габриела Козарева поема Агенцията по вписванията

Търговският регистър продължава да е в криза

Цачева посочи, че следващата контролна функция на Министерство на правосъдието е по отношение на това дали платежните нареждания, подписвани от директора на Агенцията, са налични в бюджета й за календарната година.