Обвинител номер едно твърдо и убедено стои зад кандидатурата на своя заместник Иван Гешев. Сотир Цацаров взе участие в дискусия за киберсигурността, организирана от КРИБ.

На главния прокурор Сотир Цацаров не му е било цел да се пребори с Лозан Панов, стана ясно от коментара му. Нека оставим темата за г-н Панов, тази тема ще намери сама своето решение, да оставим времето да се произнесе кой прав - кой крив, настоя обвинител номер едно.

Навлизането с нападки не е най-доброто, подчерта Цацаров. Когато ги е страх, когато са обсебени от страхове и влияния, не им остава нищо друго освен да навлязат в политиката, така отговори той на въпроса дали магистратите трябва да се месят в политиката нещата, както го прави Лозан Панов.

Комисията за атестиране прие кандидатурата на Иван Гешев

Комисията за атестиране прие кандидатурата на Иван Гешев

Утре номинацията му ще се разгледа и в Етичната комисия

Обвинител номер едно се заяде с думи на Панов, че нямал гърба като на румънския си колега. Главният прокурор по този повод заяви: "На съдията, пък и не само на съдията, не му трябва някакъв гръб, трябва му гръбнак. Имаш ли гръбнак ще се оправиш", категоричен бе той.

Отново Цацаров застана зад кандидата за свой наследник Иван Гешев. Ще дам своя глас в подкрепа на господин Гешев, ще дам този глас и ако се налага да гласувам за господин Гешев и втори път, подчерта той. Абсолютно убедено главният прокурор щял да подкрепи Гешев, ако президентът Румен Радев не подпише указа за назначаването му. Когато взема някакво решение, аз го осъществявам, подчерта той.

Цацаров твърдо стои зад номинацията на Иван Гешев

Цацаров твърдо стои зад номинацията на Иван Гешев

Ако се наложи би гласувал за него и втори път

По думите му не бива да се говори за разнобой между институциите. Всяка от институциите има своите конституционни правомощия, право на ВСС е да гласува, да избере, всъщност изборът представлява форма на предложение към президента, право на президента на Републиката е да вземе решение, каквото той прецени, поясни Цацаров в отговор на въпроса на News.bg.

В евентуално отрицателно решение на президентската институция не трябвало да се търси някаква трагедия или разнобой между институциите, по думите на главния прокурор. Всеки, освен всичко друго, отговаря за знаците, които дава, подчерта главният прокурор. Всеки отговаря за своите действия, категоричен бе той. А своя евентуална повторна подкрепа за Иван Гешев той вижда като свое решение. Не ме е страх, изтъкна Сотир Цацаров.