"Сотир Цацаров не пипа много дълбоко в политическата система. Той е удобен за управляващите." Така депутатът от БСП Антон Кутев коментира пред БНТ избора на Цацаров за нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Кутев изтъкна, че 7 години не е видял резки крачки напред в съдебната система, като по този начин разкритикува Цацаров в битието му на главен прокурор. Иначе, ако се погледне чисто формално СВ-то на Цацаров, нямало по-добро решение от него за шеф на КПКОНПИ.

Според него няма как да бъдат наказани депутатите от БСП, които са гласували в подкрепа на Цацаров, защото са действали спрямо правилника на Народното събрание.

БСП против Цацаров за шеф на КПКОНПИ
Обновена

БСП против Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Левите искат председателят на Антикорупцията да се назначава от президента

Той представи и позицията на социалистите по темата, а именно председателят на КПКОНПИ да се избира от президента, а не от парламента. По думите на Кутев очевидно във вида, в който е съдебната система, тя работи лошо, бавно и неефектино. Той вижда, че има проблем в съдебната институция.

По отношение на партията на шоумена Слави Трифонов, Кутев е убеден, че ако партията влезе в политиката, ще бъде близо до ГЕРБ. Той посочи, че ГЕРБ управлят с гласове, които са гласували срещу тях. Трябва да намерим или разширяващо се влияние в обществото, или партии, с които да партнираме. ДПС не е вариант, подчерта той във връзка с парламентарните избори през 2021 г.

Политическа поръчка - отказът на СГС да регистрира партията на Слави Трифонов

Политическа поръчка - отказът на СГС да регистрира партията на Слави Трифонов

В 9 партии имало цветовете на националното знаме

Според Кутев ГЕРБ може да напраят коалиция, с когото си поискат, но в БСП не могат така. "Ние сме правили грешки, когато сме направили неподходящи коалиции", призна социалистът и допълни, че патриотите са идеологически възможен парньор, но в същото време са невъзможен партньор от гледна точка на това, което представляват в целокупността си.

Кутев смята, че патриотите няма да бъдат в този вид, в който са в момента, но както се изрази той - "това си е техен проблем". За него БСП не бива да разчита на коалиционни партньори, а на гражданския проект.