Няма никакъв вариант цените на винетките да паднат или да се върнат пари на гражданите. За това бе категоричен регионалният министър Лиляна Павлова в студиото на нова телевизия.

Припомняме, миналата седмица магистратите от Върховния административен съд отмениха постановлението на кабинета за увеличение цените на винетките. Те обаче остават, защото решението не е окончателно, а и от Регионалното министерство смятат да обжалват решението.

Във връзка с продължаващото дело за цената на винетките, която беше вдигната от началото на годината, Павлова обясни, че делото се води в оспорване законността на процедурата. Това означава, че решението в най-лошия случай може да означава, че съдът връща на министерството процедурата с някакви инструкции евентуално и тя трябва да я започне отначало.

Това решение няма реактивно действие, т.е. няма действие назад и пари няма да се връщат, коментира Павлова и продължи: „Цената е такава, тя няма и не може да бъде отменена.”

Лиляна Павлова беше категорична и за това, че министерството е спазило напълно всички процедури и решението е законно. В морален аспект Павлова също не отстъпи и припомни, че министерството е избрало средната стойност на винетките – т.е.отчетен е и социалния ефект.

Регионалният министър обясни и че държавата няма намерение да въвежда системата на тол-таксите, каквато е в Гърция и че в България автомобилите няма да плащат такива такси, а ще продължат да карат с винетки.

Таксите за ползване на пътищата ще важи за камиони и товарни автомобили, като шофьорите ще си купуват т.нар. пътни карти на влизане в страната. По думите й много други държави в ЕС ползват такава система, а и тя е част от препоръчителната директива на ЕС, която се очаква в скоро време да стане задължителна.

Чрез GPS системата в камионите и с пътните карти ще могат да се проследява и движението на камионите и товарите, която ще облекчи и митническите служби и гранична полиция.