Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова жалби и доказателства към тях са достатъчни за касирането на вота в София. Това заяви пред bTV говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той посочи, че ЦИК не е запозната с представените документи, тъй като те се предават към съда от Общинската избирателна комисия.

По думи на Андреев няма информация за тежки нарушения, които биха могли да опорочат изборния процес или да са незаконосъобразни.

С 14 класьора доказателства Манолова пита има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ

С 14 класьора доказателства Манолова пита има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ

Екзитполовете били използвани за политическа пропаганда

Той обясни, че разминаването в някои от изборните протоколи от местните избори може да се дължи на това, че при прехвърлянето на данните от черновата на оригиналния протокол, цифрите не са били правилно записани. Андреев поясни, че ако има поправки в протокола, той трябва да бъде подписан от членовете на СИК, а ако поправките са толкова съществени, че резултатът не може да бъде правилно отчетен, става въпрос за сгрешен протокол, който се връща на ОИК и се предоставя втори протокол за попълване.

По негови думи ако данните от действителните бюлетини бъдат обобщени, процентът недействителни гласове всъщност не е толкова висок. Той все пак смята, че трябва да се извърши анализ, за да се установят причините за недействителните бюлетини.

ЦИК няма компетенции за касиране на изборите

ЦИК няма компетенции за касиране на изборите

Кандидатите могат да се обърнат към съда

Според експерта проблем има и с преференциите - те или не са отчетени правилно, или са отбелязани грешно.

Андреев изтъкна, че е важно да се разграничават някои от проблемите в изборния процес спрямо компетентността на избирателните комисии, давайки пример с купуването на гласове, което е извън правомощията на ЦИК или ОИК.

Според него организацията на местните избори е била на ниво.

Манолова си сапунисва имиджа, ядосаха се ГЕРБ

Манолова си сапунисва имиджа, ядосаха се ГЕРБ

Според Цветомир Паунов с това поведение не я чака нищо добро в бъдещия й политически проект