ЦИК е готова с хартиената бюлетина и с машинния вот. Това стана ясно от коментара пред БНТ на Росица Матева, заместник-председател на изборната администрация.

Тя припомни, че всеки избирател ще може да избира как да гласува. Няма да има тъмна стая обаче. С хартия ще се гласува зад параван. Той ще бъде непрозрачен и достатъчно висок, за да се запази тайната на вота. От машината ще излиза бюлетина от машинно гласуване, по думите й.

Видеонаблюдението и видеозаснемането е отговорност на министерството на електронното управление. "Информационно обслужване" ще осигури устройствата за заснемане, стана ясно от думите ѝ. Устройствата няма да се включват преди края на изборния ден.

Официално започва предизборната кампания за изборите на 2 април

Официално започва предизборната кампания за изборите на 2 април

ЦИК още не е взела решение как да се записват изброените гласове

Избирателят трябва да е спокоен, че няма да се снима вотът му. Излъчването няма да е на сайта на ЦИК, каза Росица Матева. Ще бъде изградена отделна платформа.

Ако протоколите се попълват внимателно, не би трябвало да има грешки. Това е съветът на ЦИК към СИК-овете: да не бързат с попълването на протоколите. Машините работят, поддържат се, преди всеки вид избор се извършва профилактика, както обясни Матева.

Демокрацията е скъпо нещо - така тя отговори на въпроса за цената на тези избори, която е около 90 милиона лева. От машините вотът винаги е действителен, поясни Матева.

Все още няма решение за вота в Турция. Вероятно в Адана няма да има секция. Тя ще бъде изнесена в друг град.

ЦИК ще мисли как да брои бюлетините

ЦИК ще мисли как да брои бюлетините

В 9 366 секции ще има машинно гласуване