Говоренето срещу машинното гласуване настройва тези, които нямат готовност да гласуват, да се въздържат от предсрочния вот на 2 октомври. Това заяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) пред БНТ. Димитър Димитров не смята, че може да се очаква пореден костинбродски сценарий на предсрочните избори (в печатница в Костинброд няколко дни преди изборите бяха открити огромен брой отпечатани над разрешените бюлетини и това бе обявено като опит за измама с вота). По-интересна ще е битката за след 5-то място в борбата за място в парламента, като има вариант и двете последни партии, които са на ръба да влязат, но има и такъв вариант, в който да не влязат.

Гласуването и използването на устройства за гласуване понижава активността и тя се движи малко под 40%, посочи той.

Димитър Димитров се надява, че политическият елит е узрял да има управление, да бъде компромисно и да бъдат реализирани част от основните послания на няколко партии, така че да не е необходимо да гласуваме отново на пролет. Толкова сгъстен изборен график е много голямо изборно изключение, посочи той.

ЦИК не открили достатъчно  IT специалисти, с които да се договорят за изборите
Обновена

ЦИК не открили достатъчно IT специалисти, с които да се договорят за изборите

Още не са решили за броя на избирателни секции в чужбина

ЦИК няма как да не са във форма, когато на няколко месеца повтарят една и съща формула. В обшият процес хората, които имат предубеждение към машините, да направят опит да гласуват с демоверсиите, за да направят една елементарна тренировка преди изборите, посъветва Димитров.

Демоверсията, която е качена на 400 машини за гласуване ще бъде достъпна достатъчно дълго време, за да може хората да се опитат да гласуват. Когато се гласува четвърти път няма как да се очаква да има естествена база за любопитство или различни очаквания от това, което се е случвало досега, обясни Димитров.

ЦИК търси транспорт за машините за гласуване, пощите не се наемат

ЦИК търси транспорт за машините за гласуване, пощите не се наемат

Сметнати са общо 10 993 машини

Няма как да се проникне в машините за гласуване. Софтуерът се настройва от група експерти от Министерство на електронното управление и от "Сиела Норма", уточни Димитров. Уточнено е колко секции ще бъдат с една машина и колко с две машини. Секциите с под 300 души ще гласуват изцяло хартиено, а тези с над 350 души - изцяло с машина. Няма да има секции изцяло с хартиено и машинно гласуване взети заедно, като най-вероятно няма да има и избирателни секции с три машини най-вероятно няма да има.

Броят на секциите в Германия многократно е увеличен в сравнение с по-предходните предсрочни парламентарни избори.