В Централната избирателна комисия се проведе съвместна среща с представители на Министерството на вътрешните работи и фирмата изпълнител на обществената поръчка за машинно гласуване "Сиела Норма" АД във връзка с предаването на изборните книжа и материали, и машините за гласуване до избирателните секции.

Към 20 часа, процесът по предаване на изборните книжа и материали, и машини за гласуване на секционните избирателни комисии протича нормално и в срок, обясни Цветомира Жекова от ЦИК.

В резултат на проведената среща Централната избирателна комисия информира, че процесът по предаване на изборните книжа и материали, и машини за гласуване на секционните избирателни комисии протича нормално и в срок, съобщава ЦИК.

Единични са проблемите с доставка и монтаж на машини за гласуване, обяви ЦИК след среща с ръководството на полицията и фирмата-доставчик на машини за гласуване, съобщава БНР. По-рано имаше сигнали в ЦИК за проблем с графиците на доставка до секционни комисии с твърдението, че вината за това е МВР.

ЦИК сигнализира за проблеми с доставката на машините за гласуване

ЦИК сигнализира за проблеми с доставката на машините за гласуване

МВР променя предварително съгласувани графици за пренасяне на машини

Директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски и заместникът му старши комисар Тодор Гребенаров проведоха работна среща в ЦИК. Обсъдени са процесът на подготовка на изборните помещения за предстоящото гласуване утре и създадената организация за поемането им под охрана. Действията на служителите на МВР изцяло са съобразени с режима на работа на РИК и СИК по подготовка на секциите за гласуване. С тях се поддържа непрекъсната комуникация.

Терзийски коментира, че полицията изпълнява ангажимента да охранява доставката на машините до помещенията и се съобразява с графиците на районните комисии. "На много от местата вашите техници не знаеха, че сутринта като отидат в 6 часа и си получат машините, те смятаха, че едва ли не ще отидат в СИК-овете и изборните места, ще ги монтират и ще си заминат. Няма как да стане, при условие че не са отворени самите секции".

Веселин Тодоров, директор на фирмата доставчик "Сиела Норма" обяснява, че фирмата не разполага с графика, по който районните комисии предават машините на секционните. На места се налага техниците да изчакват с часове, "този график, за който ние не знаем, никой не ни е уведомил, може би е идеален. Просто ни притеснява това, че до 12, 13, 14, 15 и 16 часа дори, на много от местата хората трябва да седят и да чакат".

"В крайна сметка оценката е, че тръгва сравнително добре днешният ден, с една добра стиковка. Ако имаме желание и воля нещата да се случат, то ще се случи", допълва секретарят на ЦИК Севин Солакова.

ЦИК отговорила „твърде общо“ за машините за гласуване

ЦИК отговорила „твърде общо“ за машините за гласуване

От „Прозрачност без граници“ настояват за по-конкретна информация за доставката им

По думите на председателя на ЦИК Стефка Стоева по-рано, "продължават проблемите с полицията. Почти всички техници са "арестувани" и чакат. Ще пропадне инсталирането. Това ми пишат, така че тук нашите успокоителни разговори как всичко е добре, това е съобщение на моя телефон. Второ съобщение от Тодоров, аз сега ще помоля да ни пишат писма, както се общува, а не да ни пращат съобщения. Това не е начин на кореспонденция. Ние не си пишем поздравления".

От заседанието става ясно, че в община Костенец няма да бъдат доставени 2 от машините за гласуване. От фирмата доставчик са отговорили на Районната комисия, че причината за това е липсата на техникВ 24-ти РИК София е доставена една машина по-малко, допълва комисията.

Гласуваме с машини made in Taiwan
Обновена

Гласуваме с машини made in Taiwan

Машинната бюлетина е с две страници, първата е до №18