Членовете на секционните избирателни комисии могат да помагат на избирателите да гласуват, като ги питат какво виждат на екрана, без да гледат в него. Това заяви пред bTV зам.- председателят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева.

Тя обясни, че допълнителният брой устройства са поръчани, за да не чакат избирателите на опашки, защото все пак сме в ситуация на пандемия.

Дечева добави, че допълнително поръчаните машини ще бъдат всеки момент тук. Според нея страната ни винаги е имала необходимото количество машини за по една машина в секция.

"При избора на опцията "Начало на изборния ден" се отпечатва нулев протокол. Изписва се че има нула гласове във всички позиции и се подписват всички членове на СИК", посочи Дечева за старта на изборния ден.

Около 4200 лв. е цената на бройка от допълнителните 1637 машини за гласуване
Обновена

Около 4200 лв. е цената на бройка от допълнителните 1637 машини за гласуване

Ситуацията в ЦИК е резултат от деседневката на 45-ия НС, обясни Димитър Димитров

Тя поясни, че отпечатването на такава бюлетина е задължително, защото тя се показва на всеки наблюдател и застъпник. Идентичен на този протокол се получавал в края на изборния ден, когато броенето на бюлетините приключвало с едно натискане.

Много е важно след гласуване отрязъците да се сгъват и тогава да се пускат в урната, защото само така защитавате гласа си, предупреди Дечева.

ЦИК обяви разпределение на машините по секции, при спиране на тока гласуването продължава

ЦИК обяви разпределение на машините по секции, при спиране на тока гласуването продължава

Над 7 400 000 хартиени бюлетини се печатат за вота

Тя посочи, че при гласуването първо се взема картата, чипът трябва да е отгоре и се слага в машината до момента, до който на екрана трябва да се види завъртащо се колело. След това на екрана се появява бюлетината - избира се за кого ще се гласува и се маркира на екрана. Появява се преглед на направените избори. Има опция промени на избора и могат да се направят корекции, или, ако няма, се натиска "гласуване". Следва отпечатване на разписката.

"Хората, които са неграмотни и не знаят да четат и пишат, какво са правили на предишните избори с хартиена бюлетина - как са избирали кандидата си?", запита Дечева.