Саботаж в ЦИК е силна дума. Това, което се случва в ЦИК, е пряко следствие от действията на 45-я парламент, в който бяха поставени общи рамки и много техническите детайли трябва да се уточняват от изборната администрация. Едва 10% от тези, които гласуват в секции от 300 избиратели, ще могат да упражнят вота си чрез хартия, над 90% ще гласуват с машини - в него има спорни елементи. Това заяви Димитър Димитров, член на Централната избирателна комисия (ЦИК) пред БНТ.

По думите му, машините не са проблем, а това, че няма равно избирателно право, тъй като упражняването на вота ще е различно - очевидно ще може да изберете дали да е с машини или хартия.

Машините са сложени като задължителен начин на правото на глас, никой не може да изключи технически устройствата и като няма друг начин - ще се ползват хартиени бюлетини. Използването на хартия е най-прекият начин да изразите волята си на вота. При машината - има важен технологичен посредник, поясни Димитър Димитров.

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

Тези, които с в хотел, няма да могат да гласуват…

ЦИК прави всичко възможно да няма манипулация при гласуването с машина, то ще е с одитирането на машинното гласуване - преброяване на разписките, за да се знае дали машината е работила правилно, поясни Димитър Димитров.

На въпрос дали трябва разписките да се броят - Димитров каза, че има такъв закон, но той никога не е бил изпълняван. Има и друг вариант на това изискване - да се направи извадка, за да може да сме сигурни, че няма проблем.

Удостоверени са машините за гласуване на частичните местни избори

Удостоверени са машините за гласуване на частичните местни избори

Сертифицирането е извършено от ДАЕУ, БИС и БИМ

Никой не може да изключи технически блокажи на устройствата и тогава ще се ползват хартиени бюлетини, обясни той.

"Сагата със "Сиела норма" не е приключила и договорът не е приключил, не е заплатена още стойността на услугата, с фирма "Смарт матик" са контактували директно. В момента отчасти ролята ще бъде взета от "Информационно обслужване", което купува всички налични машини.

Около 4200 лв. е цената на бройка от допълнителните 1637 машини, като е изкупено цялото налично количество, допълни Димитров.

Договорът е странен, 3 дни след сключване на договора - държавата ще изплати на "Смарт матик" стойността на оборудването, цената е около 13 млн. лв., има условия за авансово плащане на техническото оборудване, обмисля се и какъв ще е българският екип, който ще работи с машините.

В цялата тази дълга сага има един важен елемент толкова дългосрочно планиране за 7-8 години е много трудно да се реализира, тъй като технологията става различна, поясни Димитър Димитров. Той се надява парламентът да има повече време и по-системно да се заеме въпроса - трябва да се обсъди максимално въпроса, "за да се научат 80-годишните да пипат копчета", каза още той.

Със "Сиела норма" ще има спорове, защото има спорни пунктове в договора и за това дали да се намали цената за машините, има изгубени около 1000 карти за гласуване, обяви Димитров.

Неделя, 27 юни, е ден за избори в Благоевград, там ще е репетиция, следващата неделя ще има повторение, каза още членът на ЦИК. Той отново обясни, че има методически указания на ЦИК, които показват как да се реагира на различни ситуации по време на изборите.

Относно адресните регистрации за изборите - срокът е утре за смяна на настоящ адрес, има и трети въпрос за смяна на адреса - при карантинираните, но техният брой спада.

Почиващите могат да сменят настоящия адрес за изборите до 26 юни

Почиващите могат да сменят настоящия адрес за изборите до 26 юни

Може да се заяви настоящ адрес и в хотели или почивни домове

ЦИК не е променян в годините, където и да е в чужбина избирателят - списъкът се задава там и като представи личния си документ пред секция - може да гласува, "така ако си в Синеморец - не може да гласуваш, ако си в Одрин - можеш". Затова може да отскочите в секция в Босилеград и други близки градове около почивката в България, коментира Димитров.

Извършва се проверка на списъците, така че трябва да не се манипулира, предупреди специалистът.

Близо сме до това изборите да бъдат успешни и хората, които гласуват, просто да го направят, заключи Димитър Димитров.

ЦИК обяви разпределение на машините по секции, при спиране на тока гласуването продължава

ЦИК обяви разпределение на машините по секции, при спиране на тока гласуването продължава

Над 7 400 000 хартиени бюлетини се печатат за вота