"Тонът на някои политици в кампанията разпалва апокалиптични страхове от машинното гласуване, които, все едно дали техните автори го искат или не, са форма на саботаж на изборния процес.". Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Според него за трудностите за машинния вот има донякъде фалшиво обществено напрежение.

Има признаци, че политическото напрежение в страната се пренася в изборната администрация, смята Томов.

ЦИК в цайтнот за машините за гласуване в чужбина

ЦИК в цайтнот за машините за гласуване в чужбина

Устройствата за секциите зад граница още не са програмирани

Запитан дали някои членове на ЦИК се държат повече като партийни представители, Цветозар Томов потвърди, че това е така и изрази своите опасения, че е "възможно да се блокират важни решения на ЦИК или най-малкото да се вземат със закъснение".

В село Ясен, Плевенско, днес има частични избори за кмет и там няма никакво напрежение. Гласоподавателите не срещат съществени затруднения да дадат своя глас машинно, сподели свои впечатления Цветозар Томов. Почти всички са гласували за по-малко от минута.

Изборната администрация ще бъде подготвена за парламентарните избори, методическите инструкции за СИК също ще бъдат подготвени навреме, увери Томов.

Очаква се идната седмица допълнително поръчаните машини за гласуване ще бъдат в България, съобщи още говорителят на ЦИК. В понеделник симулаторът на машинно гласуване най-вероятно ще бъде качен на страницата на Централната избирателна комисия, а след това и на страниците на районните избирателни комисии.

Също в началото на новата седмица около 100 машини за тестово гласуване ще бъдат разпратени към районните избирателни комисии, които вече са подготвени с демонстративен софтуер.