Дни преди предсрочните парламентарни избори и в Шумен се провежда специализирана полицейска операция, пише "24 часа", позовавайки се на МВР.

Целта е да се пресече покупката на гласове за изборите. Полицаите работят и за противодействие на битовата престъпност и установяване на издирвани лица. В селата Ясенково, Черноглави и Борци се намират служители на МВР- Шумен и на Жандармерията от Варна.

Те ще са там до приключване на изборния процес на 11 юли. Целта е да не бъдат създадени възможности и условия за извършване на престъпления срещу политическите права на гражданите.

Арестувани са 24-ма души от област Бургас по сигнали за закупуване на гласове

Арестувани са 24-ма души от област Бургас по сигнали за закупуване на гласове

От 10 до 150 лева стига предлаганата сума за един глас

Засилено полицейско присъствие има и на изборни места и секции, където съществува риск от контролиран вот, спрямо анализ от предходни избори. Вече са проверени 79 души от криминалния контингент. Наблюденията и контролните действия продължават, за да се предотвратят възможности за извършване на престъпление по чл.167 и 169 от НК.

Издадени са и 45 протокола за предупреждение по чл. 65 от Закона за МВР. Проверени са 686 моторни превозни средства, 33 заложни къщи и дружества за бързи кредити. Осъществяват се беседи с формални и неформални лидери, които имат потенциална възможност да организират контролиран вот. На място се проверява и дали не са регистрирани повече хора на един и същ адрес.

10 задържани при акция срещу купуването на гласове в Сандански

10 задържани при акция срещу купуването на гласове в Сандански

У някои от тях били намерени списъци с имена