Ролята на "Информационно обслужване" надскача ролята на Централната избирателна комисия, заяви пред БНР Румяна Дечева от Обществения съвет на ЦИК.

Причината за това съотношение е, че ЦИК дори няма дори собствено звено за обработка на резултати.

"Информационно обслужване" ще осигури 1637 машини за изборите от Холандия

"Информационно обслужване" ще осигури 1637 машини за изборите от Холандия

Устройствата ще бъдат доставени у нас до края на седмицата

"Смартматик" до момента не са имали собствено представителство, те са работили през "Сиела". За първи път имахме директни разговори като страна със "Смартматик", каза Румяна Дечева.

"Имаме толкова много да изясняваме след изборите на 11 юли, за да не се случва никога", коментира Дечева. Има разпоредби в закона, които са "недомислени, недоизчислени във времето", категорична е тя.

Според Дечева допълнителните 1600 машини ще бъдат договорени, но това ще създаде напрежение в ЦИК.

Към момента, и без новите машини имаме достатъчен брой устройства, за да проведем избори с машинно гласуване навсякъде в страната, обясни Дечева. Проблемът при тази хипотеза е, че няма да има по две машини в големите секции, както и машини за чужбина, каза членът на Обществения съвет на ЦИК.

На изборите протоколът от машината няма да се преписва ръчно на хартия

На изборите протоколът от машината няма да се преписва ръчно на хартия

ЦИК не изключва опити за манипулация на изборите

До момента нямаме никъде алгоритъм, който да покаже на хората как да гласуват, изтъкна друг проблем Румяна Дечева.

В неделя представители на ЦИК ще бъдат в Благоевград по време на частичния местен вот, който е първият сериозен тест, според Дечева.

Припомняме, ЦИК нямаше мнозинство при приемане методическите указания за работата на секционните избирателни комисии при частичните избори за гласуване с машина. Четирима са били "против", шестима - "за".