Днес изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Както беше съобщено по-рано, те може да се подават и по електронен път, без да се изисква електронен подпис. В електронното заявление избирателят вписва имената си по документ за самоличност, вида и номера на документа за самоличност, датата, мястото и органа на издаването, единния си граждански номер, сравнява постоянния и настоящия си адрес и посочва телефонен номер.

Около 4200 лв. е цената на бройка от допълнителните 1637 машини за гласуване
Обновена

Около 4200 лв. е цената на бройка от допълнителните 1637 машини за гласуване

Ситуацията в ЦИК е резултат от деседневката на 45-ия НС, обясни Димитър Димитров

Хората, които са на почивка или в командировка и са отседнали в хотел, няма да могат да гласуват, тъй като за това се изисква регистрация по настоящ адрес.

ЦИК обсъждаше с Министерството на регионалното развитие и благоустройството възможността хората, направили хотелска резервация за деня на изборите, да се водят като настанени на временен настоящ адрес в самия хотел и да могат да гласуват при подаване на заявление.

Гласуване на 11 юли от хотела на морето? Ясно ще е до дни

Гласуване на 11 юли от хотела на морето? Ясно ще е до дни

Съгласува се възможността с МРРБ

Въпреки уверенията от МРРБ, че се търси решение, нещата не бяха уредени нормативно и така почиващите и командированите няма да могат да упражнят правото си на глас.

Същевременно българите, почиващи в съседна страна, ще могат да гласуват.