Не очаквайте да говоря лошо за ГЕРБ. Това заяви бившият втори човек в партията Цветан Цветанов пред медиите преди да представи годишния анализ за 2019 г. на Евро-атлантическия център за сигурност, който ръководи.

Това е част от моя житейски път, подчерта той за бившата си партия. Според него, една политическа сила не трябва да е основана на лидерски тип. В предишната му формация е отсъствал конструктивен диалог, както намекна Цветанов, не се вземали колективни решения. Попитан дали наистина е било така с ГЕРБ, той отговори: "Времето ще покаже кой е прав и кой е крив.".

Цветан Цветанов напусна ГЕРБ

Цветан Цветанов напусна ГЕРБ

Не искал да вижда как граденото с негови усилия отива по дяволите

За предстоящото му участие в избори, Цветан Цветанов обясни, че ако има предсрочни парламентарни избори няма да успеят да участват заради процедурите по регистрация на партията - планирано е тя да се учреди наесен.

Според прогнозата на бившия втори в ГЕРБ кабинетът ще се стреми да си изкара пълния мандат обаче. За мен е най-важно да има сблъсък на идеи, сподели още той за предстоящите си политически планове. 

Цветан Цветанов: Ще направя политически проект

Цветан Цветанов: Ще направя политически проект

ГЕРБ нямат спирачен път, Борисов живее във виртуален свят

Според анализа в сборника се заформя несиметрично военното присъствие в Черноморския регион. Професор Румен Кънчев (бивш зам.-министър и член на екипа на Центъра - б.р.) изтъкна, че България трябва да се пребори за своето място на международната сцена.

Светът се движи към многополярност, според него. Две икономики - на САЩ и на Китай оказват влияние върху света. Светът се движи към нов баланс на стратегическите сили, както обясни Кънчев. Предстоят дълги години на остро геополитическо, икономическо и военно съперничество.

Кънчев не изключва и ядрен конфликт в Тихия океан. Малките държави ще се нуждаят от силни военно-политически съюзи, по думите му, и това налага българската държавност и институции да се укрепят. Трябва да се засили сътрудничеството ни с международните партньори. Румен Кънчев препоръчва днес обмислена политика на Балканите и модернизация на въоръжените сили. Според него Черно море е изключително важно за Русия и военната картина в Черно море е много важна.

Генерал Съби Събев отчете създаването на мощен военен потенциал, който, ако бъде задействан, може да създаде сериозни проблеми на НАТО. Русия превъзхожда по военна авиация Турция, Румъния и България. Ако възникне конфликт между НАТО и Русия, Федерацията е способна да изстреля 460 крилати ракети с първи залп.

Подводните сили на Русия в Черно море също превъзхождат подводните сили на България, Турция и Румъния. Никоя черноморска страна, членка на НАТО, не може да противодейства на Русия, предупреди Съби Събев, според когото не трябва да се неглижира военната ситуация, която се създава в Черно море. Ядрени оръжия там няма, но до осем часа могат да бъдат доставени ядрени глави. По думите на Събев тази ситуация трябва да тревожи нашите политици. Русия се позиционирала като враг на НАТО, а ние сме член на НАТО, както предупреди той.

Христо Казанджиев изтъкна, че енергийните проекти, които реализираме, са в интерес на Русия, не на страната ни. България трябва да започне диверсификация на доставките на газ. Енергийните ни проекти генерират голям обществен ресурс, но парите изтичали незнайно къде, според него. За Казанджиев корупцията е по-страшна от коронакризата. Време е за радикални реформи в енергетиката, каза Казанджиев.