Очаквам ръст на престъпността. Това заяви пред БНР ръководителят на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов.

Той се аргументира с факта, че безработицата е увеличена и над 100 000 българи са се прибрали от чужбина. Според него това означава, че конвенционалната престъпност ще се увеличи и същевременно ще се предприемат действия за допълнителни финансови схеми и измами.

По негови думи правителството и Народното събрание е трябвало да предприемат действия, за да бъдат използвани и ресурсите на Министерството на отбраната, за да може полицията да се подготви за новите предизвикателства, които ще има след отпускането на мерките.

Цветанов изрази мнение, че средата за сигурност ще се променя в негативен план. Имаме една изтощена система за сигурност в лицето на МВР, коментира той.

Армията се готви да помага на МВР в извънредното положение

Армията се готви да помага на МВР в извънредното положение

Отменени са всички задгранични командировки и участие на военнослужещите зад граница

Според него в този период на пандемия и извънредно положение политиците не са се откроили и е липсвало рационално лидерство от страна на правителството и на президентството. Цветанов бе категоричен, че Бойко Борисов и Румен Радев трябва да загърбят личните си противоречия, защото това влияе лошо върху перспективата на страната.

Той призова политиците колкото е възможно по-бързо да се съберат на Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Според него, когато няма действащ парламент, не могат да се дискутират различни мнения, чрез които да се достигне до правилни решения. По негови думи изпълнителната власт неглижира парламента, който няма възможност да осъществява парламентарен контрол.

2000 военни готови да борят коронавируса с полицията

2000 военни готови да борят коронавируса с полицията

Те са в готовност да участват, ако се наложи

Цветанов определи ситуацията, в която законотворците не работят, като "недъг на политическата система", който трябва да бъде отстранен, защото ще се окаже с тежки последствия за бъдещето на страната.

Според него правителството се е справило добре със здравните мерки, което се вижда в статистиките за броя на жертвите у нас спрямо другите страни в Европейския съюз.

Цветанов прогнозира, че добрите резултати от извънредното положение ще бъдат за изпълнителната власт, а ако има лошо, то ще бъде понесено от Националния оперативен щаб.

Искат помощ от армията, ако има много полицаи с COVID-19

Искат помощ от армията, ако има много полицаи с COVID-19

29 са заразени с COVID-19 в структурите на МВР