Цветан Цветанов ще учреди политическа партия на 27 август и е решен да участва на следващите избори. В студиото на БиТиВи той огласи името на политическия му проект - "Републиканци за България" и го позиционира в център-дясно. 

Кризисно оцеляване в ГЕРБ вижда Цветан Цветанов

Кризисно оцеляване в ГЕРБ вижда Цветан Цветанов

Той е доволен, че вече е бил дистанциран, благодарени на Апартамент гейт

Бившият заместник-председател на управляващата партия прогнозира, че новият му политически проект ще получи 500 000 гласа на следващите парламентарни избори, точно толкова прогнозира Цветанов и за ГЕРБ. Той направи уговорка и че бившата му политическа партия може да постигне и по-голям отлив, ако продължава да се държи по този начин.

Новата политическа партия се вижда като част от Европейската народна партия, но това, че ще бъдат там с формацията на Бойко Борисов, не означава, че може да се говори за близост между тях, обясни Цветанов и посочи като евентуално възможни партньори "Демократична България". 

Цветанов обясни, че двете политически сили са близки в искането си за върховенство на закона и правосъдна реформа. Цветанов си остави и вратичка за преговори с други формации, но на "принципна основа". Също такава трябва да има и при едно коалиционно управление, в което няма нищо лошо, стига да има яснота и прозрачност. 

Цветан Цветанов: Ще направя политически проект

Цветан Цветанов: Ще направя политически проект

ГЕРБ нямат спирачен път, Борисов живее във виртуален свят

Макар и не абсолютно ясно, Цветан Цветанов подкрепи протестите в страната и отбеляза, че ако политическата ситуация продължи, ще има тежки последствия за България.

Единственият полезен ход на ГЕРБ е да се регистрират в парламента, за да отстояват позициите си от последните седмици, а за Бойко Борисов е важен ден. Цветанов обаче не знае дали Борисов ще отиде в парламент, а дори и да го направи, ще бъде с нежелание.

По думите на Цветанов Борисов преминава през различни цикли за или против да подава оставка, а самата партия ГЕРБ не се чувства уверена и открита към обществото. 

Цветан Цветанов не залага на лидерска партия

Цветан Цветанов не залага на лидерска партия

Времето ще покаже кой е прав и кой е крив, смята бившият втори в ГЕРБ

"Подкрепям искането на оставка", заяви Цветанов не уточнявайки чия обаче оставка на Борисов и/или на Гешев и допълвайки, че според него проблемът с оставката на главния прокурор може да бъде решен институционално при следващо Народно събрание и следващ ВСС.

Докато той е бил част от ГЕРБ никога не е обсъждана опцията те да излязат с номинация за главен прокурор. Иначе оценката на Цветанов за работата на прокуратурата е, че липсват политики, а по-скоро се създава усещане за тенденциозност. Според Цветанов трябва да има и законодателни възможности за отзоваване на главния прокурор.

На настойчиви въпроси за снимките от спалнята на премиера и записите на телефонни разговори Цветан Цветанов заяви, че никога не е посещавал спалнята му и не знае дали Борисов спи с пистолет до главата, нито дали държи и носи пари кеш. Според бившия втори в ГЕРБ снимките не са правени от мъж.

За записите обаче заяви, че на него му звучат достоверно, но трябва да се направи експертиза.

"От това, което чух, смятам, че това е премиерът. Аз специално съм ограничавал да присъствам на такива разговори. Може би достоверността е по-вероятна", заяви Цветанов. Той увери, че не е допускал никой да му се меси в работата му като вътрешен министър, с което отхвърли и евентуални въпроси за наказателни акции спрямо бизнеси у нас.