Ако имахме ефективно правораздаване и ефективно разследване, нямаше днес да се дебатира създаването на специализиран съд, това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на дискусия в парламента.

 

Според него съдиите, които ще работят в специализираните съдилища, не трябва да са обременени от връзките си с организираната престъпност. „Тези специализирани съдилища трябва да са за отличници", каза Цветанов и допълни, че днес берем плодовете на импотентната съдебна система.

Държавата изисква да превъртим Рубикон, допълни още вътрешният министър. Той призна, че в МВР също има корупция, но, по думите му, се работи по разрешаването на този проблем.

Държавата трябва да бъде по-силна от организираната престъпност, коментира още той и посочи: „Не искам адвокатите на „Мултигруп" да защитават държавата.

В основата на професионализацията на магистратите, лежи специализацията на темата, по която те работят. Това заяви от своя страна и правосъдният министър Маргарита Попова.
Тя каза още, че специализираните съдилища не са нова идея за България. Още в Търновската конституция е отбелязано създаването на специализирани съдилища, подобна идея е залегнала и в конституцията от 1971 г. Според нея трябва да се прави разлика между специализиран съд и извънреден съд. (Такъв е създаден слез 1944 година.)

„Извънредните съдилища и специализираните съдилища - са две ценностни системи, едната категорично отрича другата", изтъкна Маргарита Попова. Според нея идеята за специализиран съд залага на качествено правораздаване и концентрация на специалисти на едно място, които да гарантират качественото правораздаване.

Маргарита Попова изрази недоволството си от участието на магистратите в дискусията, като каза, че е очаквала повече аргументи от тях за създаването на специализиран съд.