Председателят на УС на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов е доволен, че в Триморието вече е повдигнат въпросът за просперитета, развитието и свързаността на Централната и Източна Европа с цялостната обединена и силна Европа.

"За мен е изключително важно, че след 2019 г. вече Триморието преминава в следващ етап. Освен от политическите намерения и политическите послания, които бяха анонсирани от 2016 до 2019 г., вече се говори за инвестиционен фонд и реалните действия, които трябва да бъдат предприети, за да говорим за реалната добавена стойност към икономиката, просперитета, развитието и свързаността на Централната и Източна Европа с цялостната обединена и силна Европа", каза Цветанов при откриването на конференция на тема "Инициативата "Три морета": свързаност, конкурентноспособност и сигурност".

По думите му трябва да се говори повече за подобни инициативи, които да могат да допринесат за свързаността между Централна и Източна Европа, да се говори повече за ефекта и конкурентноспособността в дигиталната, транспортна и газова свързаност, отколкото да се говори постоянно за китайската инициатива "16+1".

Според Цветан Цветанов всички са чували за инициативата "Три морета", но през годините в България тя не е получила съответното информационно и медийно отразяване.

Инициативата "Три морета" обединява дванадесет държави членки от региона на Адриатическо, Балтийско и Черно море, като се стреми към по-бързо развитие на региона на Триморието чрез създаването на транспортни, енергийни и дигитални връзки.

Инициативата постепенно придобива все по-ясни параметри за своето функциониране, приоритети и механизми за сътрудничество, като има потенциал да създаде осезаеми ползи за членуващите в нея държави, сред които е и България.