Цветан Цветанов мълчеше като комунист на разпит. Това заяви червеният депутат Кирил Добрев след изслушване на МВР шефа във вътрешната комисия на парламента.

Цветанов трябваше да отговаря на питанията на депутатите за контрабандата у нас. Социалистите обаче не пропуснаха случая да го разпитат и за СРС скандала.

На почти всички въпроси Цветанов отговарял неубедително според БСП. Червените останали с впечатлението, че основанието за прилагане на СРС-та спрямо митничар номер едно Ваньо Танов е вътрешното противоречие между Митниците и МВР.

Вътрешният министър не могъл да отговори какви са нивата на контрабанда за 2009 и 2010 и щетите за държавния бюджет. Депутатите от БСП ще искат да се декласифицират разговорите с Цветан Цветанов от вътрешна комисия и комисията за контрол върху СРС, където „разпитът" на министъра предстои също днес.

Корнелия Нинова обясни, че Цветанов отрекъл всичко, което миналата седмица каза пред вътрешната комисия шефът на митниците. Това е още едно доказателство, че между тях има напрежение, изтъкна тя. Нинова е категорична, че Цветанов не изпълнявал задълженията си да контролира използването на СРС-та.

Министърът уверил социалистите, че от тук нататък обемът на използваните СРС-та ще намалее от само себе си, защото престъпността щяла да намалее. За увеличения брой СРС-та била виновна прокуратурата, която увеличила заявленията за ползване на СРС.

Бяха зададени няколко въпроса, постарах се да отговоря с няколко отговора. Това коментира министър Цветанов след престоя му над 2 часа и половина във вътрешната комисия. Той бе лаконичен пред медиите, обяснявайки, че обсъжданото в комисията е класифицирана информация.

За заловените количества контрабандни цигари няма период, който да може да бъде сравняван с това, което беше направено 2010 година, категоричен бе Цветанов. Все още обаче има проблеми в противодействие на контрабандата, призна той.

По думите му реализираните количества от началото на годината до сега са колкото предходни периоди.

Йордан Бакалов от сините също не е доволен от разговора с министъра на вътрешните работи. Според него контролът върху СРС-тата в МВР е нисък. Цветанов не се запознал със СРС-тата, приложени спрямо Ваньо Танов, нито бил запознат за натиска върху сина на шефа на митниците.

По-рано днес с гласовете на ГЕРБ и "Атака" депутатите отхвърлиха искането за създаване на анкетна комисия, която да разследва действията на вицепремиера в рамките на случая "Горна Оряховица".