Очаквах да има един смислен дебат при закриването на Специализиарния съд и прокуратура, защото ако някой си беше направил труда да прочете хронологично как и защо се създаде този съд, ще може да се запознае с всички констатации и препоръки на ЕК, свързани с механизма на оценка за напредъка на страната ни. Това заяви пред bTV председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов.

Според него проблемът, който ще възникне след закриването им, е, че, когато има организирана престъпност и няколко апелативни съдилища, трябва да се види кой ще бъде водещият и кой ще работи по тази специализация, придобита досега в спецсъда и спецпрокуратурата.

Цветанов счита, че е трябвало да се подходи много по-аргументирано и по-обективно и да се направи реален задълбочен анализ, за да се види каква е ефективността.

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Точно една година след първото внасяне на законопроекта за това

В момента има повече емоция, отколкото разум във всичко, което се предприе, отбеляза той.

Припомняме, първият план за закриване на специализираното правосъдие бе предложен от служебния министър Янаки Стоилов още през юли месец 2021 г. 36-то Народно събрание не довърши процедурата докрай на гласуване, заради бързото си разпускане за предсрочни избори.

Самият специализиран наказателен съд бе създаден през 2010 г. от Народно събрание с мнозинство на ГЕРБ, като още тогава депутатите от БСП се обявиха против. Десет години след това лично един от създателите му бившият функционер от ГЕРБ и дясна ръка на Борисов дълги години Цветан Цветанов поиска закриването му. Знаково това стана обаче едва след излизането на Цветанов от партията.

Гешев подава сигнал до Конституционния съд заради закриването на спецправосъдието

Гешев подава сигнал до Конституционния съд заради закриването на спецправосъдието

Хората, които закриха спецправосъдието трябва да се срамуват, защото това не е в интерес на българските граждани