Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов зад призивите за оставка на кабинета стоят БСП и президентът Румен Радев. Това заяви той пред бТВ и допълни, че въпреки протестите ГЕРБ няма да се отклони от управленската си програма, която е за 4-годишен мандат.

Цветанов заяви, че е запознат с указанията на БСП към своите структури - да организират хората, за да блокират ключови кръстовища в страната.

Относно цените на горивата зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че поскъпването не зависи от правителството, а от световните пазари и напомни, че през 2013 г. цената на горивото е била по-висока, отколкото сега. За сметка на това, оттогава минималната работа заплата се е увеличила с 200 лева.

Радев: Властта наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори
Обновена

Радев: Властта наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори

Оставката на "Борисов 3" няма да е решение, а бягане от отговорност според президента

Цветанов опроверга изказването на президента Радев по повод вдигането на данъка с до 50% върху автомобилите, произведени преди 2005 година. В речта си в петък държавният глава заяви, че българите карат стари коли, защото нямат пари за по-нови, а не защото не ги е грижа за природата.

Зам.-председателят на ГЕРБ увери, че местната власт желае да коригира този данък. Той обясни, че дизелът и автомобилите, които ползват това гориво, се ограничават в цяла Европа.

Това означава, че всички тези автомобили ще дойдат в България, категоричен е Цветанов.

Той изрази мнение, че думите на президента показват неподготвеност, защото законопроектът за данъка върху старите коли бил качен за обществено обсъждане на сайта на Министерския съвет още на 30 август. Самият казус пък бил поставян многократно от местната власт в продължение на пет години.

Радев: Демократичните институции атрофират

Радев: Демократичните институции атрофират

Днес демократичните свободи се нуждаят от гражданска подкрепа...

Цветанов упрекна държавния глава, че или не познава законите, или е популист, или иска да предизвика хаос в държавата.

Един президент да си позволи такова невежество, означава, че просто е извън реалната ситуация в страната", отсече Цветанов.

Днес председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова ще поиска среща с държавния глава за застраховката "Гражданска отговорност".

Ако на срещата с Менда Стоянова президентът каже, че ще наложи вето върху текстовете, те ще бъдат оттеглени. Отговорността за това, което ще става по-нататък обаче трябва да е на държавния глава, заяви Цветанов.

По думите му в момента президентът тласка страната към предсрочни избори, за да може да назначи служебно правителство.

Протести срещу горивата блокираха пътища в страната и центъра на столицата
Обновена

Протести срещу горивата блокираха пътища в страната и центъра на столицата

Недоволните протестират и срещу системата "бонус-малус"